Traject fietsdriedaagse Ride the Tide (5-8 oktober). Map: climate-express.be

Climate Express organiseert zijn derde Ride the Tide langs de kustlijn van 2100

Climate Express fietst van 5 tot 8 oktober van Poperinge over Brugge, Gent, Aalst en Mechelen tot Antwerpen, langs de denkbeeldige kustlijn die ons te wachten staat als het huidige non-klimaatbeleid zich verderzet. Ze steunen zo de Klimaatzaak tegen de overheid en pleiten tegen de valse mythe van kleine kernreactoren als oplossing.

donderdag 7 september 2023 14:16
Spread the love

 

Het jaar 2023 is wereldwijd het warmste jaar ooit sinds weermetingen bestaan. België lag dit jaar in een smalle strook waar nog enigszins meeviel tussen extreme hittegolven in Noord- en Zuid-Europa. Dat geeft sommigen hier de valse indruk dat het best wel meevalt. Integendeel, dit worden de zomers en winters van de toekomst. Overstromingen, branden, droogte, ondraaglijke hitte, verbroken klimaat- en weerrecords …

Climate Express vat het zo samen: “De klimaatverandering is niet enkel een onderwerp van debat, maar vooral keiharde werkelijkheid. We willen niet lijdzaam toezien en niets doen …

Daarom toont de organisatie zijn engagement van 5 tot 8 oktober 2023, met de derde editie van zijn Ride the Tide (vrij vertaald: rij op de getijden). Deze driedaagse fietstocht reist vanuit Poperinge over Brugge, Gent en Mechelen tot Antwerpen langs de toekomstige kustlijn van het jaar 2100, indien het huidige klimaat-non-beleid ongewijzigd wordt voortgezet.

De rode zone wordt Noordzee bij een stijging van 2,5 meter van het zeewaterpeil. Map: coastal.climatecentral.org

De fietstocht is in de eerste plaats een warmpleidooi voor de herwaardering van de fiets als klimaatvriendelijk vervoermiddel, niet alleen als vrijetijdsactiviteit maar ook voor het dagelijks gebruik. Die herwaardering houdt in de eerste plaats een fundamentele hervorming in van heel onze wegeninfrastructuur.

Met deze actie vraagt Climate Express tevens aandacht voor de komende rechtszaak die de klimaatbewegingen voeren tegen de Belgische overheden, die in diezelfde periode van start gaat met de eerste pleidooien. Deze Klimaatzaak wordt ook in andere landen gevoerd en heeft ondermeer in Nederland al tot strenge vonnissen geleid, waarin de overheid schuldig werd bevonden van zware nalatigheid en verplicht wordt zijn beloften in daden om te zetten.

Vrijdag is het gespreksonderwerp ‘klimaatpositief beleid – nodig en mogelijk’ en wat dat concreet kan betekenen. Zaterdagavond kunnen de deelnemers en het publiek de film Duty of Care bekijken.

De fietstocht eindigt zondag 8 oktober met een picknick in Park Spoor Noord, Antwerpen.

Climate Express wijst er op dat geen enkel land, geen enkele regio hier aan ontsnapt: “De toenemende extreme weerfenomenen, zoals de overstromingen in Wallonië in 2021, zijn ook voor België nefast. Het gevaar en de kosten voor het voorkomen van een stijgende zeespiegel komen er in Vlaanderen nog bovenop.”

Wie wil kan deelnemen aan de fietstocht voor een deel van het traject, voor een dag of voor de volledige driedaagse. Graag hier inschrijven:   https://climate-express.be/ride-the-tide-2023//

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!