Walvissenjacht
Walvissenjacht (foto Wikipedia)

Organisaties voor dierenrechten boos omdat IJsland walvisjacht toch opnieuw toelaat

De commerciële walvisvangst in IJsland zal worden hervat na een verbod van twee maanden. De regering heeft de walvisjacht in juni tijdelijk verboden vanwege zorgen over het dierenwelzijn, maar laat de praktijk nu toch weer doorgaan. Dat lokt veel kritiek uit van milieuactivisten en voorstanders van dierenrechten.

dinsdag 5 september 2023 14:29
Spread the love

De IJslandse regering heeft aangekondigd dat de commerciële walvisjacht kan worden hervat nadat de praktijk meer dan twee maanden was verboden.

In juni stelde Svandís Svavarsdóttir, de IJslandse minister van Landbouw en Visserij, de geplande jaarlijkse walvisjacht uit tot 31 augustus vanwege zorgen over het dierenwelzijn. De regering heeft nu echter in een verklaring gezegd dat de walvisjacht kan worden hervat met meer toezicht en strengere regels voor de jachtmethoden.

“Wrede praktijk”

Arne Feuerhahn, oprichter van Hard to Port, een Duitse organisatie die tegen de IJslandse walvisjacht is, zegt dat twee walvisschepen van Hvalur hf zich voorbereiden op de jacht op vinvissen (Balaenoptera physalus). Hvalur hf is het enige bedrijf dat op dit moment een walvisvergunning heeft in IJsland.

Maar de beslissing van IJsland om de walvisjacht te hervatten lokt kritiek van milieuactivisten en voorstanders van dierenrechten.

“Het is betreurenswaardig dat deze wrede praktijk weer is toegestaan”, zegt Nicolas Entrup, directeur internationale betrekkingen van de ngo OceanCare, in een verklaring.

“We zijn diep teleurgesteld door de beslissing die totaal niet strookt met de duidelijke feiten die beschikbaar zijn voor de regering en de mensen van IJsland. We kunnen er bijna zeker van zijn dat de IJslandse walvisjagers niet aan de opgelegde eisen zullen voldoen. Er moet een einde komen aan deze wrede, onnodige en achterhaalde praktijk.”

Walvisjacht “goed voor het klimaat”

De walvisvergunning van Hvalur hf zou dit jaar nog aflopen. Het is onduidelijk of IJsland zal toestaan dat de walvisjacht de komende jaren wordt voortgezet.

Svavarsdóttir kondigde in juni een schorsing van de walvisvangst af nadat uit een onafhankelijk rapport in opdracht van de regering bleek dat de jacht strijd was met de wetten op het dierenwelzijn.

In het rapport wordt opgemerkt dat 41 procent van de walvissen die bij de IJslandse jacht worden geharpoeneerd niet onmiddellijk sterven, maar een lange doodstrijd doorstaan.

Op 28 augustus zei een werkgroep van deskundigen, aangesteld door de IJslandse regering, dat ze geloofden dat de jachtmethoden op walvissen goedgekeurd konden worden.

In een recent interview met lokale media betoogde Kristján Loftsson, directeur van Hvalur hf, dat de walvisjacht IJsland zal helpen om zijn klimaatdoelstellingen te halen, omdat walvissen grote hoeveelheden koolstofdioxide uitademen en hun uitwerpselen en urine algen doen groeien in IJslandse wateren.

Clare Perry, oceaanexpert voor de Britse ngo Environmental Investigation Agency, noemt de beweringen van Loftsson “belachelijk”.

“In feite is het omgekeerde waar”, aldus Perry. “Walvissen, waaronder vinvissen, leveren vitale en unieke ecosysteemdiensten voor de oceaan, waaronder het vastleggen van koolstof uit de atmosfeer.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Mongabay.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!