Foto: Extinction Rebellion Gent
Fotoreportage -

XR Gent-actie aan BNP Paribas Fortis: “Deze banken verdienen aan onze ondergang”

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion Gent hebben maandag 28 augustus opnieuw actie gevoerd tegen de investeringen van BNP Paribas Fortis in fossiele brandstoffen, omdat de bijbehorende industrietak niet goed is voor de klimaatopwarming. Ze vragen hier aandacht voor door roerloos en met gesloten ogen voor de ingang te liggen, als een verwijzing naar de slachtoffers van de extreme weersomstandigheden die klimaatopwarming met zich meebrengt.

vrijdag 1 september 2023 18:34
Spread the love

 

De groep baseert zich op het meest recente rapport van Banking On Climate Chaos, dat de investeringen van grootbanken in fossiele brandstoffen blootlegt. Ook het toonaangevende wetenschappelijke IPCC-rapport speelt een rol in hun actie: om onder de 1,5° graden te blijven, kan er geen bijkomende fossiele infrastructuur gebouwd worden. Dat staat, volgens XR Gent, in schril contrast met de situatie in België, waar bijna geen enkele grootbank investeringen in nieuwe olie- en gasontginning uit het beleid schrapt.

Zo ook BNP Paribas, die nog steeds investeert in nieuwe projecten binnen de olie- en gassector. Op die manier draagt de bank bij aan een alsmaar meer dreigende klimaatcrisis. In Frankrijk werd de bankreus hiervoor zelfs al voor de rechter gesleept, wegens het niet respecteren van de wet op de zorgplicht voor mens en milieu.

Extinction Rebellion zette deze problematiek al eerder op de agenda, soms met partners zoals FairFin op de Kouter in april dit jaar of met Greenpeace en Youth For Climate in januari 2020, soms autonoom zoals twee maanden geleden. Ze betreuren het dat er na al hun vreedzame acties nog steeds geen overheidsmaatregelen getroffen zijn om burgers te beschermen tegen het destructieve investeringsbeleid van banken.

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Foto: Extinction Rebellion Gent

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!