Foto van het interview met minister Caroline Gennez in de krant De Morgen.
Opinie -

Een Andere Joodse Stem dankt minister Gennez voor veroordeling ‘geweld’ van bezettingsleger Israël in Palestina

De Belgisch-Joodse organisatie Een Andere Joodse Stem dankt federaal minister Caroline Gennez (Vooruit) voor haar veroordeling van het geweld in Israël en in door Israël bezet Palestina. De organisatie hoopt op concrete stappen om Israël verantwoordelijk te houden voor zijn misdaden.

vrijdag 1 september 2023 14:51
Spread the love

 

In een korte persmededeling meldt Een Andere Joodse Stem: “De laatste opmerkingen van (federaal) minister (van Ontwikkelingssamenwerking) Caroline Gennez over de situatie op de Westelijke Jordaanoever slaan de spijker op de kop: het Israëlisch beleid van onteigening en apartheid verhindert een toekomst van vrede en rechtvaardigheid voor zowel Palestijnen en Israëli’s.”

“Nu Palestijnse gemeenschappen dagelijks worden aangevallen door Israëlische soldaten en kolonisten, is het hoog tijd om niet alleen te praten, maar ook tot actie over te gaan. Een Andere Joodse Stem hoopt dat de federale regering haar woorden van veroordeling omzet in concrete stappen om Israël verantwoordelijk te houden voor zijn daden.”

Screenshot De Morgen

Minister Caroline Gennez heeft een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan tijdens een interview met de krant De Morgen. Ze hekelde het gebrek aan aandacht voor de situatie in de door Israël bezette gebieden.

“Daar wordt de situatie onhoudbaar. Er worden hele dorpen van de kaart geveegd door de Israëli’s. De periodes van escalerend geweld zijn korter dan voorheen, maar wel frequenter en intenser … Sinds begin dit jaar zijn al meer Palestijnen verwond en gedood bij geweld dan in heel het jaar 2022.”

“De laatste maanden zien we systematisch vernielingen van infrastructuur mede gefinancierd door internationale solidariteit (scholen, wijken, …). Dit verdrijft hele gemeenschappen op de Westbank uit hun dorp. Een normaal leven wordt de facto onmogelijk gemaakt. We klagen dit aan, ook uit respect voor de Belgische belastingbetaler en de inspanningen van de internationale gemeenschap.”

De Israëlische ambassadrice in Brussel reageerde met een officiële protestbrief. Wat opvalt aan het discours van minister Gennez is dat het niet eens een radicale kritiek is. Zij neemt de termen ‘conflict’ over in plaats van het over ‘bezetting’ en ‘apartheid’ te hebben, ze heeft het over ‘slachtoffers aan beide zijden’. In feite blijft ze met deze uitspraken netjes binnen het beleid van zogezegde equidistantie, een Orwelliaanse diplomatieke term, die concreet betekent dat het enorme geweld van de daders wordt gelijkgeschakeld met het verzet van de slachtoffers.

In zijn ‘heel korte’ toelichting bij het artikel over de kwestie heeft de openbare omroep VRT het eveneens over ‘het conflict’, dat draait om ‘kwesties in het gebied dat historisch bekend staat als Palestina’ en over ‘geweld’.

Het is volgens de VRT een ‘complex en diepgeworteld conflict. In de toelichting wordt het woord ‘bezetting’ nergens vermeld …

Zeer goed van minister Gennez, maar woorden zijn maar waard wat ze betekenen in concrete beleidsdaden. Afwachten wat dat wordt in het overleg met de federale regeringspartners.

 

Bron:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/01/israel-caroline-gennez-vooruit-politieke-rel/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!