Filip De Winter samen Renaud Camus, veroordeeld voor racisme. Foto: Renaud Camus, Flickr / CC BY 2.0
8 meicoalitie

IJzerwake: Wat verbergt het Vlaams Belang voor het groot publiek?

Op de vooravond van de IJzerwake van zondag 27 augustus wordt een extreem rechtse ‘Kameraadschapsavond’ georganiseerd. In de tekst hieronder gaat de 8 meicoalitie dieper in op wat het Vlaams Belang verbergt voor het grote publiek.

zaterdag 26 augustus 2023 12:23
Spread the love

 

Op zondag 27 augustus gaat de 22ste IJzerwake door. Deze wordt dit jaar opnieuw voorafgegaan door een extreemrechtse activiteit: de “Kameraadschapsavond”, vorig jaar Frontnacht genoemd.

De 8 meicoalitie uit haar bezorgdheid over het extreemrechtse karakter van deze bijeenkomsten en de radicale groepouscules die er jaarlijks verzamelen.

Wij stellen vast dat ook dit jaar hulde wordt gebracht aan personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de Nazi-bezetter. Zo zullen er bloemen worden neergelegd ter nagedachtenis van Wies Moens (†1982), een Vlaamse letterkundige die in 1947 ter dood werd veroordeeld wegens collaboratie met het Naziregime.

Ook Aleidis Dierick (†2022) wordt geëerd. Haar vader, Renaat Verbruggen, was tijdens de Tweede Wereldoorlog o.a. gouwcommandant van de Dietsche Militie – Zwarte Brigade en is ook een veroordeelde collaborateur.

Aleidis Dierick overleed op 90-jarige leeftijd. Haar rouwbrief vermeldt haar lidmaatschap van verenigingen zoals de Verdinaso – Joris Van Severen stichting, het Vlaams Belang, Voorpost, het Sint-Maartensfonds en het Bormsfonds-Broederband.

De IJzerwake scheurde in 2003 af van de traditionele IJzerbedevaart. De organisatie kwam in handen van het Vlaams Blok. In de loop der jaren groeit de herdenking uit tot een samenkomst van allerlei extreemrechtse groepen.

Naast het Vlaams Belang trekken ook Were Di – een organisatie die ijvert voor een verenigd Dietsland -, Voorpost, het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), De Nationalistische Studentenvereniging (NSV), het Project Thule, … mee aan de kar.

De deelnemers kunnen genieten van een vlaggenparade met o.a. de “Dietse oranje-blanje-bleuvlaggen” en de oude Zuid-Afrikaanse vlag. Remember de apartheid. Als apotheose is Dries Van Langenhove geprogrammeerd, de oprichter van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden.

Eén van de 25 feiten die de 8 meicoaolitie aanhaalt over het karakter van het Vlaams Belang. Dries Van Langenhove. Visual: 8 meicoalitie.

De IJzerwake zegt veel over het echte karakter van het Vlaams Belang. Ze doen zich graag voor als een gewone conservatieve volkspartij. De partij zou zijn opgeschoven naar het midden en zou haar extreemrechts karakter en het verspreiden van haat achter zich hebben gelaten. Is het een normale partij geworden of zijn het extreemrechtse wolven in schapenvacht? De IJzerwake toont dit laatste aan.

Het Vredescollectief Ieper is al een paar jaar actief tegen deze extreemrechtse manifestaties in Ieper Vredesstad. Net als talrijke andere steden en streken, heeft Ieper triestig kennisgemaakt met wat extreemrechts in de geschiedenis teweegbracht. Vorig jaar kon het Vredescollectief Ieper de organisatie van Frontnacht, een extreemrechts muziekfestival, doen verbieden.

Is het Vlaams Belang een normale partij geworden of zijn het extreemrechtse wolven in schapenvacht? De IJzerwake toont het laatste aan

Dit jaar werd opnieuw ingezet om de Kameraadschapsavond, vergelijkbaar met Frontnacht, te verbieden. Maar de Raad van State laat dit nu wel toe. Het Vredescollectief Ieper ijvert verder voor een vreedzame, maar kordate aanpak van de strijd tegen extreemrechts.

De 8 meicoalitie is zeer verontrust over de normalisering van het Vlaams Belang. Wij zetten daarom meer dan 25 feiten, standpunten en verbanden op een rij die tekenend zijn voor het karakter van de extreemrechtse partij en die wijzen op het gevaar van extreem nationalisme. Je kunt ze hier bekijken of lezen.
We vragen aan iedereen om deze mee bekend te maken.

Voor de 8 meicoalitie,
Ellen De Soete

 

De 8 meicoalitie is een samenwerkingsverband van vakbonden, organisaties en personaliteiten uit het middenveld, de culturele en de academische wereld. Het hoofddoel is om van 8 mei, de dag van de overwinning op het fascisme, opnieuw een feestdag te maken in België. Dat kadert in de strijd tegen de opkomst van extreem rechts. Deze coalitie organiseert jaarlijks een herdenking van 8 mei en daarnaast ook bezoeken aan Breendonk en de Kazerne Dossin. Meer info vind je hier.

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!