Bron: Max Pixel / CC0 Public Domain
IPS

Nu al dodelijkste jaar in Israël-Palestina sinds 2005

Meer dan 200 Palestijnen en bijna 30 Israëli's zijn dit jaar al gedood bij demonstraties, militaire operaties en aanslagen. Daarmee is het dodental van recordjaar 2022 al overtroffen, zei VN-gezant Tor Wennesland in een briefing aan de Veiligheidsraad op maandag.

woensdag 23 augustus 2023 09:52
Spread the love

 

De Speciaal VN-gezant voor het Midden-Oosten zei dat “Palestijnen en Israëli’s bijna dagelijks gedood of verwond worden” en dat het geweld “gevoed en verergerd wordt door een toenemend gevoel van hopeloosheid over de toekomst”.

Volgens Wennesland droeg de huidige politieke situatie, de uitbreiding van nederzettingen, de sloop van Palestijnse huizen, geweld door kolonisten bij aan de huidige escalatie van geweld. Het is in die context dat zowel Israëlische militaire operaties als Palestijns militant geweld worden opgedreven, aldus de VN-gezant.

Burgerdoden

Op dinsdag berichtten lokale media nog dat een Palestijnse tiener werd doodgeschoten door Israëlische troepen tijdens een inval in de stad al-Zababdeh op de Westelijke Jordaanoever.

Op zaterdag werden een Israëlische vader en zoon gedood in een aanslag rond de stad Huwara, ook op de Westelijke Jordaanoever.

Militaire operaties in Palestijnse bezette gebieden zijn de voorbije jaren enorm opgedreven. Afgelopen juli voerde het Israëlische leger tal van grootschalige operaties uit in de buurt van Jenin, waarbij veel Palestijnse slachtoffers vielen.

Ook Palestijnse groepen gaan de confrontatie aan met de Israëlische veiligheidstroepen of nemen vergeldingsmaatregelen voor de wantoestanden onder de bezetting. Bij dergelijke Palestijnse acties zijn dit jaar 30 Israëli’s gedood.

“We moeten ons nu dringend concentreren op het aanpakken van de meest cruciale kwesties en op het de-escaleren van de situatie op het terrein, maar we kunnen niet voorbijgaan aan de noodzaak om de politieke horizon te herstellen”, zei Wennesland nog aan de VN-veiligheidsraad.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!