Noam Chomsky sprak met DeWereldMorgen over de oorlog in Oekraïne. Eigen foto
Tegendraads leesvoer -

Tegendraads: klimaatactivisten, opportunisten, vluchtelingen en linguïsten

De zomer is zélf met vakantie, dus wij trekken onze bijna-wekelijkse rubriek met lees- en andere tips even uit zijn schoonheidsslaapje. Uiteenlopend Internationaal nieuws deze keer, van de klimaatbeweging tot de migratiedeal, met voor de liefhebbers een portie Noam Chomsky.

vrijdag 28 juli 2023 14:35
Spread the love

 

Foto: Malkia Mutiri

Tijdens de Gentse Feesten kreeg Extinction Rebellion nog de Prijs Jaap Kruithof, en al vele jaren keren grootschalige klimaatmarsen steeds terug in de straten van de Europese steden. Wat de vraag doet rijzen: waar blijven de Amerikanen? Chloe Atkinson maakt de balans op van de klimaatbeweging in de VS, en hoopt dat die zich kunnen spiegelen aan de acties in West-Europa. Lees haar artikel op Counterpunch.

 

Paul Kagame, president van Rwanda, bakt graag zoete broodjes met het Westen. Zo maakten Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Israël al deals met Rwanda om vluchtelingen naar het Midden-Afrikaanse land te sturen. Nu biedt Kagame de VS en Frankrijk hulp aan bij een invasie van Haïti. Lees een harde analyse op Black Agenda Report.

 

Vrijdag was het nog in het nieuws: Matyla en Mbenge uit Kameroen, samen met hun dochter

Foto: 11.11.11

Marie, amper 6, achtergelaten in de woestijn. Ze wilden via Libië naar Italië reizen, maar werden teruggedreven door de politie van Tunesië.  Matyla en Marie overleefden de ontberingen niet. Dat is de realiteit van vluchtelingen, nog voor de hardvochtige ‘migratiedeal’ tussen Europa en Tunesië in voege treedt. De Arbeiderspartij van Tunesië veroordeelt deze deal.

Lode Vanoost geniet van een fijne vakantie, maar we laten u niet los zonder een portie Noam Chomsky. Tyler Cowen had een uitgebreid gesprek met Chomsky, waarin naast politiek activisme en mediakritiek ook het linguïstisch werk van Chomsky aan bod komen. En ook zijn bijzondere persoonlijkheid. Vraag: “Waarom beantwoordt u elke e-mail?” Antwoord: “Omdat ik mensen serieus neem. Mensen verdienen respect.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!