Sevim Dagdelen, foto Olaf Krostitz, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
Opinie - Sevim Dagdelen

Sevim Dagdelen: over links en de oorlog in Oekraïne

Duits Europarlementslid Sevim Dagdelen (Die Linke) sprak op 22 juni 2023 op een debat in Athene georganiseerd door de Anti-Navo Actie en de Griekse Journalistenbond ESHEA rond de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan op internationaal vlak.

donderdag 27 juli 2023 09:25
Spread the love

 

Beste vriendinnen en vrienden

“Vrede is niet alles, maar zonder vrede heb je niets”, zo formuleerde de vroegere bondskanselier Willy Brandt het ooit. In deze zin verwelkom ik elk initiatief, dat de vrede en niet de oorlog wil winnen. De oorlog in Oekraïne heeft net zoals iedere andere oorlog een voorgeschiedenis en is een gevolg van de uitbreiding van de NAVO naar het Oosten tot aan de grenzen van Rusland, tegen alle eerdere beloftes in. Net zoals de VS aan hun rechtstreekse grenzen met Mexico of Canada geen militaire ondersteuningspunten van een andere grootmacht zouden dulden, zo heeft Rusland er steeds weer voor gewaarschuwd Oekraïne niet in de NAVO op te nemen en geen militaire ondersteuningspunten en rakettenbasissen van de VS te openen, die binnen de vijf minuten Moskou of Sint-Petersburg zouden kunnen bereiken.

De oorlog in Oekraïne heeft net zoals iedere andere oorlog een voorgeschiedenis en is een gevolg van de uitbreiding van de NAVO

De oorlog in Oekraïne begon niet met de aanvallen en de inval van Rusland op 24 februari 2022, maar reeds in 2014, zoals inmiddels zelfs NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg toegeeft. De VS hadden toen 5 miljard dollar in een regime-change putsch in Kiev gestoken. Ten gevolge de nationalistische putsch in Kiev 2014 hebben de in meerderheid Russischtalige gebieden in de Donbas en de Krim zich afgescheurd. Het schiereiland aan de Zwarte Zee werd bij Rusland opgenomen.

Acht jaar lang waarde een oorlog door de Donbas voor de wederopneming bij Oekraïne.  14000 mensen stierven in deze oorlog. Zoals we vandaag weten, had het destijds door toenmalig bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande mee onderhandelde vredesverdrag van Minsk niet het brengen van vrede in de regio tot doel. Veelmeer moest het Oekraïne tijd verschaffen voor een uitbreiding van zijn wapenarsenaal en een militaire herovering van de gebieden. De NAVO onder leiding van de VS draagt een grote medeverantwoordelijkheid voor de huidige oorlog.

Ook als het steeds door onze regeringen ontkend wordt: de oorlog in Oekraïne is ondertussen in een prox- oorlog van de NAVO tegen Rusland veranderd. Via wapenleveringen, militaire hulp en hulp van geheime diensten voor Oekraïne, zijn NAVO lidstaten bij de oorlog betrokken. In de eerste plaats de VS, die verleden jaar voor 43 miljard euro wapens aan Kiev geleverd hebben, gevolgd door Groot-Brittannië met 6,6 miljard. Duitsland had voor 3,5 miljard euro wapens geleverd, Polen voor 2,4 miljard. Alleen deze vier NAVO lidstaten hebben samen met de EU meer dan 60 miljard euro hulp aan Oekraïne gegeven.

De 30 NAVO lidstaten hebben in 2022 samen ongeveer 1,1 biljoen euro  voor militaire doeleinden en wapenuitrusting uitgegeven – net zoveel als alle andere landen in de wereld samen. De VS alleen gaven in 2022 met 877 miljard US dollar 10 keer zoveel uit voor militaire doeleinden als Rusland. Deze militaire uitbouw vergroot globaal het oorlogsgevaar.

Deze waanzin moet gestopt worden. We zetten ons in voor een onmiddellijke wapenstilstand zonder voorafgaande voorwaarden en een diplomatische oplossing. We moeten uit de oorlogslogica stappen van de levering van steeds meer en steeds zwaardere wapens. Het word immers steeds duidelijker: de oorlog is op het slachtveld voor Oekraïne niet te winnen en ogenschijnlijk ook niet voor Rusland.

We zetten ons in voor een onmiddellijke wapenstilstand zonder voorafgaande voorwaarden en een diplomatische oplossing

In plaats van steeds opnieuw jonge mannen voor een paar vierkante meter land op te jutten, te doden, te verminken, te traumatiseren, zouden alle inspanningen op een snelle wapenstilstand en een onderhandelde oplossingen geconcentreerd moeten worden. Een meerderheid van de Duitse bevolking wenst meer diplomatie. Er zijn voorstellen van Afrikaanse landen, van Brazilië, van China, van Indonesië en van de paus, die de bondsregering, de EU, de NAVO gezamenlijk zouden kunnen steunen.

Maar ondertussen zet de Duitse regering enkel in op wapenleveringen en militaire opbouw. Duitsland is op weg, op te rukken naar de derde plaats van landen met de grootste militaire uitgaven. Bondskanselier Scholz heeft in zijn beruchte “Zeitenwende”-toespraak op 27 februari 2022 een zogenaamd “bijzonder Bondsleger vermogen” opgelegd ter hoogte van 100 miljard euro. In de zopas voorgelegde nationale veiligheidsstrategie is daarbij nog vastgelegd dat de militaire uitgaven tot 2% van het BNP (Bruto Nationaal Product) verhoogd worden. Dat zijn 70 tot 80 miljard euro per jaar. Met moet geen profeet zijn om te begrijpen dat deze gelden op andere plaatsen gekort worden, namelijk daar waar het om de sociale noden van de bevolking gaan, die toenemend onder inflatie en reëel loonverlies lijden.

De enige die daarvan profiteren, zijn de wapenhandelaars, zowel in Duitsland als in de VS. Het Duitse concern Rheinmetall gaat uit van een groei met twee cijfers per jaar en verwacht alleen voor 2023 een record aan nieuwe opdrachten ter hoogte van 15 tot 20 miljard euro.

En het is toch cynisch: dezelfde mensen; die Irak overvallen hebben, die in Libië, gesteund door een VN resolutie een regimewissel hebben doorgevoerd en wapens leveren aan Saoedi-Arabië voor een moorddadige oorlog in Jemen, willen ons wijsmaken, dat het bij de wapenleveringen zou gaan om het volkerenrecht. Met deze perfide dubbele moraal mogen wij hen niet laten wegkomen. Het is onze eerste plicht, zich niet te laten verblinden door al hun leugens.

Ik zou erop willen wijzen, dat alles gerechtvaardigd wordt, omdat men zogezegd de democratie zou verdedigen, de westerse waarden. Wij weten dat dat een pure huichelarij is, dat het westen een perfide dubbele moraal aan de dag legt. Want de door de VS geleide NAVO is niet tot vrede in staat. Ter herinnering: de VS trekken een spoor van bloed doorheen de wereldgeschiedenis. Om hun imperialistische belangen te vrijwaren gaat de VS elite over lijken.

De door de VS geleide NAVO is niet tot vrede in staat

Een actueel onderzoek door het project “Costs of War” van het Watson Institute for International and Public Affairs van de gerenommeerde US-universiteit Brown in Providence ontdekte dat alleen door de VS oorlogen in de laatste 22 jaar minstens 4,5 miljoen mensen stierven, en 38 miljoen mensen tot vluchteling werden gemaakt.

Maar ook de politiek van de Duitse regering is doorspekt met dubbele moraal en dubbele standaarden. Ze is vandaag niet daartoe bereid, de op leugens gebaseerde oorlog van de Amerikanen tegen Irak onder leiding van president George W. Bush als inbreuk op het volkerenrecht te beschouwen. Net zomin als de aanvallen van Turkije op Irak en Syrië. En niemand stoort zich eraan, dat de wapens die door het Westen worden geleverd, die schijnbaar de democratie moeten verdedigen, in Oekraïne ook door Nazi-eenheden worden gebruikt.

In het globale Zuiden wordt deze dubbele moraal van het Westen wel degelijk gezien. De Afrikaanse landen, de Latijns-Amerikaanse landen en de meeste Aziatische landen, waarin 87 procent van de wereldbevolking leeft, steunen noch de wapenleveringen aan Oekraïne, noch de belachelijke economische oorlog. Integendeel. Daar wordt de roep naar wapenstilstand en een compromis als oplossing steeds luider. De oorlog in Europa is niet hun oorlog, maar ze moeten wel de kosten dragen door exploderende levensmiddelenprijzen en hoge energiekosten.

Ook de meerderheid van de Duitse bevolking eist meer diplomatie voor een einde van de oorlog in Oekraïne, in plaats van steeds meer en steeds zwaardere wapens.

Helaas, de vredesbeweging in Duitsland heeft het momenteel zwaar te verduren. Beledigingen, zoals “vredesbedriegers” of “vrienden van Poetin”, of er wordt hen verweten, te heulen met fascisten. Ze worden door de heersende politiek en de leidende media als binnenlandse vijand voorgesteld. Ik zie, in deze poging andersdenkenden monddood te maken, een aanval op de democratie zonder meer.

Tegenover het grote gevaar van een verdere escalatie van de oorlog, waarin Duitsland en Griekenland met de levering van steeds zwaardere wapens steeds verder verstrikt raken, moet men deze in de grond rechtse propaganda afwijzen.

Laat ons samen voor een vreedzame oplossing strijden. Laat ons de vrede winnen en de oorlog stoppen.

Mijn hartelijke en solidaire groeten aan de arbeiders in de Griekse havens, die wapenleveringen tegenhouden.

 

Deze tekst verscheen op Defend Democracy, waar je ook een video van de toespraak van Sevim Dagdelen vindt. Vertaling Bart Dewil.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!