Aardgascentrale in Aderklaa, Oostenrijk. Foto: Bwag/CC BY-SA 4:0
Opinie -

Code rood voor gascentrales

Na de actie van Code Rood tegen de nieuwe gascentrale van Engie, werd aan de militanten gevraagd om een eigen mail te sturen naar de minister van energie… Omdat ik nu eenmaal meer een man ben van het woord dan van de daad, dacht ik, ik doe zo dan wel mijn duit in het zakje van deze klimaatactie.

dinsdag 18 juli 2023 13:38
Spread the love

 

“Geachte excellentie, geachte mevrouw Vanderstraeten, Zoals de actie van Code Rood onderstreepte, is de bouw van een gascentrale totaal onverantwoord op dit moment in de geschiedenis. Hoe een groene minister daaraan subsidie kan geven, is dan ook een raadsel. En dat is zacht, te zacht uitgedrukt. Hartelijk dank bij voorbaat voor een publieke reactie op de actie en de argumenten van Code Rood. Prof. Dr. Lieven De Cauter. Filosoof, KU Leuven”

Ongelofelijk maar waar: ik kreeg een antwoord en nog behoorlijk snel ook en erg te zake: “Geachte Prof. Dr. Lieven De Cauter, ik begrijp uw bezorgdheid. Bedankt om die met me te delen. Ik ben het met u eens dat we weg moeten van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot snel moeten afbouwen. Ik werk dan ook volop aan de switch naar meer hernieuwbare energie en we zien daar alvast effecten van. De CO2-uitstoot daalt bijvoorbeeld in sectoren als mobiliteit, industrie en verwarming. Maar het moet sneller en ambitieuzer. Tegelijk is het belangrijk dat de bevoorrading verzekerd blijft. Omdat er in de vorige regeringen niet de nodige maatregelen genomen werden, heb ik dan ook een paar moeilijke beslissingen moeten nemen. (…) Als er voldoende hernieuwbare energie is, kunnen we de gascentrales uitschakelen. Bovendien moeten gascentrales tegen 2050 klimaatneutraal zijn. De centrales kunnen ook bijdragen aan de klimaatneutraliteit doordat ze op groene waterstof of biogas kunnen werken en zo milieuvriendelijker worden. Mijn doelstelling blijft dus wel de switch naar hernieuwbare energie.(…) Met vriendelijke groeten. Tine Van der Straten, Minister van energie.”

Code Rood heeft overschot van gelijk

Goed gedaan, maar niet publiek zoals ik had gevraagd. Dus bij deze. Kwestie van die turbospeed kracht bij te zetten. Het zal niet genoeg zijn, helaas. Sinds de eerste klimaattop van 1995 in Berlijn zijn we wereldwijd 60 procent meer CO2 beginnen uitstoten. Meer niet minder. Ik las het in How to blow up a pipeline van Andreas Malm en het is zwaar blijven hangen. Het is allemaal een maat voor niets. De resultaten zijn elke dag voelbaar. De kranten staan bol met klimaatgerelateerde catastrofes. Het Amazonewoud begint nu meer CO2 uit te stoten dan het opslaat, dat geeft een goed idee, hoe erg het wel gesteld. Er is geen tijd meer voor de omweg van de gascentrales, omdat we blijven groeien en de groene energie alleen het meer aan energie dat we verbruiken opvangt en er dus ook nog altijd maar meer fossiele brandstof nodig is om de motor van de eeuwige groei en de niet te stillen honger naar meer winst te blijven voeden (zoals Jason Hickel aantoonde in zijn onvolprezen boek Minder is meer). De nieuwe CEO van Shell windt er geen doekjes meer om: zoveel mogelijk fossiele troep oppompen. Groene energie is voor sissies. Dat de mensen, de dieren en de planten zullen creperen, verzuipen, uitdrogen, verhongeren, uitsterven, zal die captains of industry en hun aandeelhouders worst wezen. Dus met alle sympathie, maar het is een kromme redenering die onze minister van energie maakt. Uiteraard, ze staat machteloos, ze kan de logica van de groei die het wereldkapitalisme aandrijft, niet stoppen. Maar Code Rood heeft overschot van gelijk om tegen die waanzin te protesteren. En, als je haar antwoord goed leest, de minister weet dat. En ja desnoods moeten we maar niet urgente industriële activiteiten afschakelen, de coronacrisis en de invasie in Oekraïne toonden hoe snel we ons verbruik en onze gewoontes kunnen bijstellen.

‘System Change Not climate change’, de slogan van de klimaatspijbelaars, blijft onverminderd van kracht. Met de logica van de groei rijden we recht naar de apocalyps. En voor de lezer de schouders ophaalt – ik citeer hier bijna woordelijk de VN secretaris Guttieres: “We zitten op de snelweg naar een klimaathel en we hebben onze voet op het gaspedaal”. Er is maar een mogelijkheid, gas terugnemen, ergo: geen gascentrale bijbouwen. Code rood voor gascentrales!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!