Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay
Morning Star

Israël gebruikt gezichtsherkennings-technologie om ‘de segregatie op te drijven en de apartheid te automatiseren’

Israël gebruikt een experimenteel systeem voor gezichtsherkenning om ‘de segregatie op te drijven en de apartheid te automatiseren’, waarschuwt Agnes Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

maandag 17 juli 2023 13:39
Spread the love

 

De onafhankelijke ngo publiceert een nieuw rapport, Automated Apartheid, dat uitvoerig ingaat op een ‘almaar groeiend bewakingsnetwerk’ waarmee de Israëlische regering haar controle over de Palestijnen verankert.

‘Zowel in Hebron [in de bezette Westelijke Jordaanoever] als in bezet Oost-Jeruzalem ondersteunt gezichtsherkenningstechnologie een dicht netwerk van beveiligingscamera’s waarmee Palestijnen vrijwel constant in de gaten worden gehouden.’

Volgens de ngo tont Automated Apartheid aan dat dergelijke doorgedreven bewaking deel uitmaakt van de doelbewuste inspanningen van de Israëlische overheid om een vijandige en onderdrukkende leefomgeving te creëren voor de Palestijnen.

Het experimentele Red Wolf-bewakingssysteem wordt ingezet om Palestijnen te volgen en de beperking van hun bewegingsvrijheid te automatiseren.

Wanneer een Palestijn door een checkpoint gaat waar Red Wolf actief is, wordt buiten zijn weten zijn gezicht gescand en vergeleken met biometrische gegevens in een database die uitsluitend informatie over Palestijnen bevat.

Red Wolf gebruikt deze data om te bepalen of iemand een checkpoint mag passeren en registreert automatisch de biometrische gegevens van elk nieuw gezicht dat wordt gescand. Als van iemand geen data beschikbaar zijn, wordt hem of haar de doorgang ontzegd.

Amnesty zegt dat het monitoren van de Palestijnse bevolking ondertussen ‘gegamificeerd’ is met behulp van een ander systeem, bekend onder de naam Blue Wolf, dat via een app werkt en rankings genereert op basis van het aantal geregistreerde Palestijnen.

Israëlische commandanten geven naar verluidt prijzen aan de bataljons met de hoogste score en moedigen op die manier soldaten aan om de Palestijnen constant in de gaten te houden.

Met de app kunnen Israëlische soldaten informatie over Palestijnen opvragen die is opgeslagen in een enorme database met de naam Wolf Pack.

‘We hebben in het H2-gebied van Hebron kunnen vastleggen hoe het nieuwe gezichtsherkenningssysteem Rode Wolf door gebruik te maken van illegaal verkregen biometrische gegevens de draconische beperking van de Palestijnse bewegingsvrijheid versterkt’, zegt Callamard.

‘Bovenop de voortdurende dreiging van excessief fysiek geweld en willekeurige arrestaties lopen Palestijnen nu het risico gevolgd te worden door een algoritme of de toegang tot hun eigen buurt ontzegd te worden op basis van informatie opgeslagen in discriminerende bewakingsdatabases.’

Er is reeds bezorgdheid geuit over het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie in India, China en de VS. Amnesty is een internationale Ban the Scan-campagne begonnen, met de eis voor een wereldwijd moratorium op ontwikkeling, verkoop en gebruik van deze technologie voor bewakingsdoeleinden.

Dit artikel verscheen in Morning Star. vert.: Hilde Baccarne

Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!