Mediakritiek -

De media: vriend of vijand?

De communicatiemedia en meer specifiek de digitale media en communicatie-apps oefenen een enorme invloed uit op onze hedendaagse samenleving. Zijn ze een zegen of een vloek, of allebei? Hoe wapenen we ons tegen de rechtse en fascistoïde strategieën via het net? En omgekeerd, hoe maken we optimaal gebruik van de mogelijkheden die de digitale communicatie biedt? Deze vragen komen aan bod op een panelgesprek in het kader van de Volkerentop op 17/18 juli.

zondag 9 juli 2023 20:20
Spread the love

 

Op 17 en 18 juli gaat in Brussel een belangrijke internationale top door met de staats- en regeringsleiders van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC) en de Europese Unie. Parallel organiseren volksorganisaties en ngo’s in aula Q van de VUB een Volkerentop.

Op die Volkerentop staan tien internationale conferenties op het programma, over de meest diverse actuele thema’s, van vrede tot vakbondsstrijd of ecologische transitie. Op maandagavond gaat ook een politiek cultureel event door waar niet alleen sprekers van hier aan zullen deelnemen, maar ook Latijns Amerikaanse presidenten. Er wordt afgesloten met een slotverklaring op basis van de uitwisselingen tijdens de Volkerentop. Het volledige programma vind je hier.

De Belgische afdeling van het Netwerk van Intellectuelen, Kunstenaars en Sociale Bewegingen ter Verdediging van de Mensheid (REDH) organiseert één van de internationale conferenties, namelijk die over de media, maandag 17 juli om 10u30. Om daarover na te denken en uit te wisselen reizen vijf interessante sprekers af naar Brussel. Alle vijf zijn ze expert op het vlak van media en communicatie. Twee van hen zijn Latijns-Amerikanen, drie zijn Europeanen. Kom hun ontmoeten in Brussel!

Lamprini Thoma, lid van het REDH in Griekenland, is een journaliste met een staat van dienst van meer dan 35 jaar. Ze werkte zowel voor kranten, radio als web media en deed dat als verslaggever, correspondent, uitgever, columniste en producer. Vandaag schrijft ze en maakt ze podcasts voor het grootste Grieks onafhankelijk nieuwsmedium op links, The Press Project. Ze produceert ook documentaires over de Griekse diaspora.

Ze is lid van de Griekse Journalisten Unie en de Europese Unie van Journalisten. Ze wil het hebben over censuur in crisistijd. Griekse journalisten hebben daar al 12 jaar mee te kampen. Maar ze wil het vooral ook hebben over hoe The Press Project die censuur doorbreekt door zich als volledig onafhankelijk medium te laten financieren door de mensen zelf.

José Ernesto Novaez Guerrero is de jonge coördinator van de Cubaanse afdeling van het REDH. Hij is journalist, schrijver en onderzoeker. Hij was voordien rector van Kunstenuniversiteit van Cuba. Hij is vaste medewerker aan verschillende publicaties zowel in Cuba als in het buitenland. Hij zal spreken over hoe de zogenaamde pluraliteit van de mainstream media slechts een rookgordijn is voor een groeiende monopolievorming die de productie van fake news enkel faciliteert.

De pluraliteit van de mainstream media is slechts een rookgordijn voor de monopolievorming die de productie van fakenews enkel faciliteert

Hij zal voor ons ook analyseren hoe in dit tijdperk van overinformatie gevochten wordt om de geest van mensen te winnen. En, last but not least, hij zal afsluiten met zijn visie op de ‘semiotische guerrillaoorlog’ als vorm van verzet tegen dat alles. Hij gebruikt dit concept van de Mexicaanse beeld- en communicatiefilosoof Fernando Buen Abad om te praten over de noodzaak om informatieve en collaboratieve netwerken te weven die de mediamonopolies confronteren.

Met Sergio Arria Bohorquez hebben we de eer om de internationale coördinator van het REDH in het panel te hebben. Sergio Arria is een Venezolaanse filmmaker en audiovisueel antropoloog. Hij studeerde onder meer aan de Sorbonne en aan de Universiteit van Jussieu (Parijs 7). Hij maakte documentaires voor verschillende organisaties waaronder het populaire Venezolaanse tv-station ViVe TV, nam functies op in het Venezolaanse ministerie van Volksmacht voor Communicatie en Informatie en werkte voor verschillende tv-stations.

Hij werkte rond content van de Open Digitale Televisie van Venezuela en als onderzoeker en trainer in de productie van digitale content aan verschillende universiteiten in Argentinië. Momenteel is hij viceminister van Audiovisuele Cultuur in Venezuela. Sergio Arria zal spreken over hoe het kapitalisme als één van zijn wapens voor herkolonisering de sociale media-inzet als nieuwe massamedia voor de symbolische bezetting van het bewustzijn van de volkeren.

Het is urgent om de balans te maken en weerstand op te bouwen tegen dit mechanisme van subjectieve overheersing. Daarom moeten we een roadmap uitzetten. Sergio Arria werkt uit hoe we zelf inhoudsproducenten moeten worden en overstappen van representatieve naar participatieve communicatie en zo toewerken naar een Nieuwe Wereldorde voor Informatie en Communicatie.

De Catalaanse Laure Vega is werkstudente Rechten, en heeft een postgraduaat in de analyse van kapitalisme en in sociale en coöperatieve economie. Ze werkt mee met media als Cataluña Plural en Público. Ze is lid van het REDH en actief bij het Centro de Estudios de la Unidad Popular, een ruimte voor reflectie en opleiding. Ze is ook lid van het Nationaal Secretariaat van de Candidatura de Unidad Popular (CUP), een radicaal linkse Catalaanse partij.

Het kapitalisme zet de sociale media in als nieuwe massamedia voor de symbolische bezetting van het bewustzijn van de volkeren

Op de conferentie zal ze het hebben over de rol van de media in alle facetten van de verrechtsing en hoe die hun rol spelen in het ombuigen van de politieke malaise die voortkomt uit het neoliberaal beleid. Hoewel betaalde zichtbaarheidsquota en algoritmes de ‘democratisering’ van de digitale ruimte beperken is daar wel degelijk ruimte voor communicatie en ideeënstrijd. Het blootleggen van de manipulatiemechanismen is nochtans niet voldoende.

Om de opvattingen van mensen ten gronde te veranderen, moeten we ook strijden tegen het ‘kapitalistisch realisme’, zoals de Britse filosoof Mark Fisher het benoemde. Daar wil Laure Vega dieper op ingaan.

Ook de Belg Grégoire Lalieu is journalist én hoofdredacteur van de website Investig’Action, opgericht door Michel Collon in 2004. Hij is gespecialiseerd in een kritische analyse van media en oorlogspropaganda. Grégoire is ook co-auteur van de boeken La stratégie du chaos, Jihad made in USA en Le monde selon Trump.

In zijn interventie zal hij zich baseren op de ervaring van Investig’Action om uit te leggen hoe het internet het monopolie van de dominante klassen op de media heeft doorbroken, waarom deze klassen proberen de informatie te controleren en hoe ze proberen de breuk te dichten door het monopolie van GAFAM, de vijf grootste digitale platformen: Google (zoekmachine), Apple (hardware en mobiele apparaten), Facebook (sociale netwerken), Amazon (marktplaatsen) en Microsoft (besturingssystemen).

De conferentie met dit toppanel wordt in goede banen geleid door Laura De Vos, lid van de Belgische afdeling van REDH. Ze heeft verschillende academische publicaties op haar naam en is ook burgerjournaliste bij DeWereldMorgen.

Bereid alvast ook maar je vragen voor de panelleden voor! Er zal simultaanvertaling voorzien zijn.

 

Vergeet je zeker niet in te schrijven via het formulier op de site.

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!