Niet te missen: de Volkerentop op 17 en 18 juli aan de VUB

Misschien vernam je het al. Op 17 en 18 juli gaat in aula Q van de VUB, acht jaar na de eerste editie, een tweede Volkerentop door. Hij wordt georganiseerd door sociale bewegingen en organisaties uit Latijns Amerika en Europa. Dat gebeurt parallel aan de officiële top tussen de Europese Unie en de CELAC (de gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen). Het wordt een bruisende ontmoeting tussen Latino’s en Europeanen, een boost en wederzijdse bevruchting voor de progressieve beweging in beide continenten.

donderdag 6 juli 2023 19:58
Spread the love

 

We staan op minder dan 10 dagen van een grote internationale uitwisseling tussen delegaties van 22 Europese, Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen. Het initiatief wordt gesteund door meer dan 140 politieke en sociale organisaties uit beide continenten, waaronder talrijke basisorganisaties en internationale solidariteitsplatformen.

Alle voorbereidingen gebeurden collectief in verschillende internationale commissies en werkgroepen. Op enkele weken tijd werd een principeverklaring opgemaakt en een interessant programma in mekaar getimmerd.

De principeverklaring onderschrijft het belang van de officiële top, niet alleen voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, maar ook voor Europa. Het is een opportuniteit voor de voortzetting van een constructieve dialoog ten dienste van de volkeren van beide continenten. De EU-CELAC-top is belangrijk om de betrekkingen op een eerlijke manier te verdiepen waarbij alle vormen van kolonialisme definitief begraven worden. De top kan bijdragen aan het beëindigen van de escalatie van het militarisme dat we vandaag meemaken naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Deze top kan bijdragen aan het beëindigen van de escalatie van het militarisme dat we vandaag meemaken naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne

EU en CELAC moeten ook een gemeenschappelijk front vormen tegen illegale en onrechtvaardige extraterritoriale maatregelen. Tenslotte spreekt de principeverklaring van de Volkerentop de wens uit dat op de ontmoeting tussen de leiders van de EU en CELAC de voorstellen en eisen van de volkeren van beide regio’s gehoord worden. De principeverklaring werd op woensdag 5 juli overhandigd aan de vertegenwoordigers van CELAC en EU.

De tweedaagse zelf heeft een rijk gevuld programma. Er worden tien conferenties georganiseerd met panelleden uit beide continenten, elk expert op hun terrein. Je vindt tekst en uitleg over de verschillende panels en panelleden in jouw taal op de site van de Volkerentop. Een greep uit de thema’s: vrede, ecologische transitie, de blokkade tegen Cuba, sociale media, dekolonisatie, schuldencrisis, migratie, de nieuwe vormen van oorlogsvoering en syndicale strijd.

Het hoogtepunt wordt maandagavond 17 juli om 17u30. Dan gaat in de Aula Q het Festival van de solidariteit tussen Latijns-Amerika, de Caraïben en Europa van start. Sindicato Sonico  (Mexico, Cuba, Honduras, Chili, Spanje en België), César , Osvaldo Torres en Silvia Balducci  (Chili, Frankrijk, België, Italië), Ismaël Querales  (Venezuela) en Animation Brésil  (Brazilië, Frankrijk) zullen de zaal in vuur en vlam zetten.

Daar tussendoor komen boodschappen van strijd en hoop. De eerste bevestigde namen zijn: Cristina Faciaben (CCOO vakbond, Spanje), Hilal Sor (ABVV Métallos, België), Raoul Hedebouw (PVDA, België), Paula Polanco (Intal, België), Jeremy Corbyn (UK). We kunnen ook de waarschijnlijke aanwezigheid van verschillende presidenten uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aankondigen.

De kans is groot dat verschillende presidenten uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aanwezig zullen zijn

Op 18 juli wordt na de conferenties om 15u de Slotverklaring van de Volkerentop voorgelezen. Daarna kan wie wil om 17 u deelnemen aan de solidariteitsmanifestatie georganiseerd door de Coordinadora latinoamericana op het Luxemburgplein, Brussel.

Om 19u gaat afsluitend nog een Ontmoeting met delegaties van de officiële CELAC-EU top en met sociale bewegingen uit Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied door in het Europees Parlement. Ook daar wordt de Slotverklaring van de Volkerentop 2023 voorgesteld. (dit evenement is volzet)

Twee interessante dagen dus van ontmoeting en uitwisseling tussen de progressieve bewegingen van Europa en Latijns Amerika en de Caraïben. Daar wil je bij zijn! Schrijf je snel in via het formulier en pik één of meerdere activiteiten van deze Volkerentop mee.

 

We nodigen je ook uit om de boodschap te verspreiden in je respectievelijke netwerken. Like en deel de Instagram, FB en TikTok publicaties.

Om alle praktische taken op beide dagen van de Cumbre te kunnen uitvoeren, zijn we ook nog op zoek naar 100 vrijwilligers – inclusief Spaans-Franse tolken. Wil je een handje toesteken? Schrijf je hier in.

En tenslotte, de Volkerentop ontvangt geen subsidies. Koken kost geld: locaties, vertaalteams, tolken, het programma, enz. We zijn nog op zoek naar €15.000 om de organisatiekosten te dekken. Wil je een gift doen, groot of klein, contacteer cumbrepueblos23@gmail.com of doe een overschrijving naar Intal Globalize Solidarity vzw op rekeningnummer BE44 5230 8068 1645 met als referentie “Cumbre de los Pueblos”. Veel kleine beekjes vormen samen een grote rivier!

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!