Foto: Sammy, XR Gent
XR Gent

Activisten vallen dood voor kantoor BNP Paribas: “BNP financiert klimaatcrisis”

Activisten van XR Gent vielen woensdagavond 28 juni 'dood' neer voor een kantoor van BNP Paribas. Zo klagen ze de verantwoordelijkheid van de grootbank voor de klimaatcrisis aan. 'Dode' burgers en de treurende ‘Rode Rebellen’ symboliseren de klimaatslachtoffers die de bank mee veroorzaakt door hun investeringen in fossiele brandstoffen. XR Gent eist dat BNP Paribas haar verantwoordelijkheid neemt en haar fossiele investeringen volledig stopzet.

donderdag 29 juni 2023 15:03
Spread the love

 

De bank blijft geld steken in fossiele bedrijven, zo bleek in april nog uit het jaarlijkse rapport Banking on Climate Chaos. Het rapport van een zestal ngo’s waaronder Rainforest Action Network en Banktrack, onthulde daarin de leningen die grootbanken geven aan producenten van fossiele brandstoffen.

BNP Paribas pompte in 2022 meer dan 18 miljard dollar in fossiele bedrijven, een stijging van 20% tegenover 2021. Meer dan een kwart van dat geld ging naar bedrijven die specifiek inzetten op een uitbreiding van fossiele brandstoffen. Bovendien heeft BNP volgens het recente rapport Investing In Climate Chaos ook een heel groot deel van de aandelen in fossiele bedrijven in handen.

Bron: www.bankingonclimatechaos.org

BNP Paribas profileert zich graag als een duurzame bank, maar dat is pure greenwashing. Deze harde cijfers ontmaskeren haar groene praatjes. De bank wil vooral snel en veel winst maken, ten koste van het klimaat en alle gevolgen die daarbij komen.

“BNP  wil vooral snel en veel winst maken, ten koste van het klimaat en alle gevolgen die daarbij komen” (Robbe van XR Gent)

Maar het klimaat laat niet op zich wachten. Enkel wanneer we onder de 1,5° opwarming blijven, vermijden we totale klimaatchaos. En dat betekent, volgens het laatste IPCC-rapport, dat er geen nieuwe infrastructuur voor fossiele energie gebouwd mag worden.

Foto: Sammy, XR Gent

In februari 2023 kwam BNP Paribas al in opspraak nadat 3 Franse ngo’s hen voor de rechtbank daagden. De bank investeert nog steeds in nieuwe projecten binnen de olie- en gassector en draagt zo bij tot de klimaatverandering.

BNP Paribas maakt ondertussen grote winsten. In 2022 haalde de bank meer dan 10 miljard euro winst binnen en kondigde plannen aan om dat met 9 procent omhoog te trekken tegen 2025. De belofte van BNP Paribas om tegen 2030 de uitstaande financiering voor oliewinning en -productie met 80 procent te verminderen en die voor gas met 30 procent, is te weinig en te vrijblijvend.

Foto: Sammy, XR Gent

Ook de Belgische overheid moet haar rol spelen als grootste aandeelhouder van BNP. Het geld moet naar hernieuwbare energie stromen in plaats van naar fossiele brandstoffen. Enkel zo dragen we zorg voor mens en planeet.

Daarom eist XR Gent dat BNP Paribas haar investeringen in fossiele bedrijven onmiddellijk stopzet. Want het kan niet dat de bank winst maakt op de kap van het klimaat. Daarnaast roepen de activisten burgers op om hun rekening bij BNP Paribas op te zeggen. Het duurzaamheidsbeleid van je bank kan je bekijken op www.bankwijzer.be.

Foto: Sammy, XR Gent

Foto: Sammy, XR Gent

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!