Visual: Freesvg.org
Drago Bosnic,

Oekraïne: schokkende onthulling over hoe een vredesakkoord werd gekelderd

Na druk onderhandelen bereikten Oekraïne en Rusland vorig jaar, een kleine maand na de invasie, een vredesakkoord. Het akkoord werd echter heel spoedig gekelderd. Bij zijn recente ontmoeting met een aantal Afrikaanse leiders heeft Poetin nu details vrijgegeven over dit akkoord.

donderdag 22 juni 2023 13:51
Spread the love

 

Op 17 juni had Poetin een ontmoeting met een aantal Afrikaanse leiders en afgevaardigden die naar Moskou kwamen om een oplossing te bieden die een einde zou kunnen maken aan het conflict in Oekraïne. Tijdens die ontmoeting deed de Russische president een schokkende onthulling en gaf hij details over een vredesakkoord van maart 2022 met de regering in Kiev.

De overeenkomst, getiteld ‘Verdrag over de permanente neutraliteit en veiligheidsgaranties voor Oekraïne’ was onderhandeld onder bemiddeling van de Turkse regering en werd de facto ondertekend door de regering van Oekraïne. (Voor meer details daarover zie ons artikel van 22 maart 2022, nvdr.)

De regering in Kiev besloot echter de naleving van het verdrag stop te zetten zodra Rusland zich aan zijn eigen deel van de afspraak hield.

De regering in Kiev besloot de naleving van het verdrag stop te zetten zodra Rusland zich aan zijn eigen deel van de afspraak hield

Afgezien van andere, meer technische details, bevatte de overeenkomst een clausule die een van de kernpunten van de Oekraïense grondwet moest worden en die de permanente neutraliteit van het land zou garanderen.

Alleen al het feit dat Rusland aandrong op neutraliteit, maakt de beweringen dat Moskou naar verluidt “Oekraïne wilde veroveren” een betwistbaar punt. In ruil voor neutraliteit zou het Russische leger zich terugtrekken en de speciale militaire operatie effectief beëindigen. Om zijn beweringen te staven, presenteerde president Poetin ook de relevante documentatie van de mislukte vredesovereenkomst aan de Afrikaanse afgevaardigden.

“Ik zou uw aandacht willen vestigen op het feit dat, met de hulp van president Erdogan, zoals u weet, een reeks gesprekken tussen Rusland en Oekraïne heeft plaatsgevonden in Turkije om zowel de vertrouwenwekkende maatregelen die u noemde uit te werken, als om de tekst van de overeenkomst op te stellen.

We hebben met de Oekraïense zijde niet besproken dat dit verdrag geheim zou worden gehouden, maar we hebben het nooit gepresenteerd of er commentaar op gegeven. Het initiatief voor deze ontwerpovereenkomst is genomen door het hoofd van het onderhandelingsteam in Kiev. Hij heeft er zijn handtekening onder gezet. Hier is het”, zei Poetin en presenteerde vervolgens de documenten. (nadruk toegevoegd)

Uit de documenten bleek ook dat naast Rusland ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk garant stonden voor de overeenkomst. De enige niet-westerse borgsteller was China.

Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk stonden garant voor de overeenkomst

In de overeenkomst werd ook de toekomstige omvang van de Strijdkrachten van Oekraïne (AFU) vastgelegd, evenals de soorten wapens en uitrusting die ze zouden mogen inzetten. Moskou stelde voor dat de AFU niet meer dan 85.000 soldaten zou mogen hebben, terwijl de Nationale Garde beperkt zou moeten blijven tot 15.000 soldaten. De regering in Kiev drong van zijn kant aan op 250.000 soldaten.

Wat wapens en uitrusting betreft, stelde Rusland voor dat de AFU zou worden beperkt tot 342 MBT’s (hoofdgevechtstanks), 1029 gepantserde voertuigen, 96 MLRS (meervoudige lanceerraketsystemen), 50 gevechts- en 52 ondersteuningsvliegtuigen. De Oekraïense regering stond er echter op om 800 MBT’s, 2400 gepantserde voertuigen, 600 MLRS, 74 gevechts- en 86 ondersteuningsvliegtuigen te hebben.

De overeenkomst zou ook beperkingen bevatten op het aantal ATGM’s (anti-tank geleide raketten), MANPADS (man-draagbare luchtverdedigingssystemen), SAM-systemen (surface-to-air raketten) voor middellange tot lange afstanden en verschillende andere typen van wapens en militaire uitrusting.

Om te laten zien dat het nooit zijn doel was om “Oekraïne te veroveren”, en om zijn bereidheid te tonen om het vredesverdrag na te komen, trok Moskou na het akkoord zijn troepen terug uit het noorden van Oekraïne, inclusief uit de buitenwijken van Kiev die het in slechts enkele dagen had bereikt.

Het is duidelijk dat het eigenlijke doel van de inval was om een soortgelijke operatie uit te voeren als in Georgië in 2008, toen Tbilisi gedwongen werd een vredesakkoord te ondertekenen nadat het op domme wijze Russische vredeshandhavers in Abchazië en Zuid-Ossetië had aangevallen.

De regering van Oekraïne trok zich echter onmiddellijk terug uit de gesprekken nadat het Russische leger Noord-Oekraïne had verlaten, wat duidelijk aangeeft dat de regering in Kiev nooit van plan was om de overeenkomst na te komen.

Het is duidelijk dat het eigenlijke doel van de inval was om een soortgelijke operatie uit te voeren als in Georgië in 2008

“Nadat we onze troepen uit Kiev hadden teruggetrokken – zoals we hadden beloofd – gooiden de autoriteiten van Kiev [hun toezeggingen] in de vuilnisbak van de geschiedenis. Zij hielden zich aan niets”, aldus Poetin, eraan toevoegend: “Waar zijn de garanties dat zij zich in de toekomst zullen houden aan overeenkomsten? … Maar zelfs onder dergelijke omstandigheden hebben we nooit geweigerd om onderhandelingen te voeren.”

Men kan zich inderdaad de vraag stellen hoe Rusland nog kan vertrouwen hebben in een officiële overeenkomst die door de regering in Kiev is ondertekend, als deze regering heeft laten zien dat het bereid is om elke overeenkomst tot nu toe te verbreken?

Sterker nog, de zogenaamde “borgstellers” uit het Westen hebben laten zien dat ze net zo onbetrouwbaar zijn. Hun huidige en voormalige leiders hebben niet alleen toegegeven, maar zelfs openlijk opgeschept over het “geven van tijd aan Oekraïne” door het ondertekenen van overeenkomsten waarvan ze wisten dat ze zouden worden verbroken.

Als gevolg van het niet naleven van deze overeenkomst werden ongeveer 200.000 dienstplichtige Oekraïners naar een zekere dood gestuurd, terwijl minstens twee keer zoveel mensen permanente, zware verwondingen hebben opgelopen.

Het Westen heeft een slapende reus wakker gemaakt en het is weinig waarschijnlijk dat hij terug zal keren naar zijn winterslaap

Dit zijn geen definitieve cijfers, aangezien er geen indicatie is dat de vijandelijkheden binnenkort zullen eindigen. Moskou heeft duidelijk laten zien dat het dit niet wilde, maar het heeft ook laten zien waar zijn strijdkrachten toe in staat zijn.

Hoe dan ook, het Westen heeft een slapende reus wakker gemaakt en het is weinig waarschijnlijk dat hij terug zal keren naar zijn winterslaap nu zijn tegenstanders hun ware gezicht hebben laten zien….

 

  1. Ook de voormalige Israëlische premier Bennett heeft bevestigd dat de VS en de Westerse bondgenoten bij het begin van de oorlog pogingen hebben geblokkeerd om een einde te maken aan het conflict. Zij wilden niet onderhandelen maar wilden daarentegen Poetin blijven aanvallen om hem te verzwakken. (nvdr)

 

Drago Bosnic is een onafhankelijk geopolitiek en militair analist en levert regelmatig bijdragen aan InfoBrics en Global Research.

 

Dit is de vertaling van een artikel dat verscheen op GlobalResearch.

 

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!