Fotoreportage -

Huishoudhulpen hekelen met ludieke actie hun precaire en kwetsbare positie

Enkelel honderden mensen voerden vrijdag 16 juni actie in Brussel naar aanleiding van de Internationale dag van huishoudhulpen. De Liga van huishoudhulpen van ACV Brussel hebben een toneelstuk opgevoerd, genaamd ‘De rechtszitting van Politieke Moed', waarin ze het overheidsbeleid, en specifiek het Ministerie van Werk vertegenwoordigd door M. Clerfayt, hebben aangeklaagd. Het verdict is: Schuldig! Schuldig aan een duidelijk gebrek aan politieke moed en het nalaten om actie te ondernemen met betrekking tot de arbeidsomstandigheden van de huishoudhulpen zonder papieren. Actie van ACV Brussel en MOC Brussel.

maandag 19 juni 2023 15:22
Spread the love

De actievoerders vragen:

1. Bescherming tegen misbruik: de huishoudhulpen eisen juridische bescherming waardoor ze in alle veiligheid en waardigheid klacht kunnen indienen tegen werkgevers die hen misbruiken, onder meer via een verblijfsvergunning tijdens de klachtenprocedure.

2. Legale toegang tot werk: ze vragen eveneens een legale toegang tot de arbeidsmarkt om een einde te maken aan hun onzekere situatie en aan de sociale zekerheid te kunnen bijdragen.

3. Toegang tot de opleidingen van Actiris: de huishoudhulpen eisen toegang tot beroepsopleidingen in knelpuntberoepen om hun vaardigheden te valideren.

 Bekijk de video hier 

Een jaar na het organiseren van een Parlement van huishoudhulpen roept de Liga van Huishoudhulpen tijdens de actie een Rechtbank van politieke moed in het leven aan de voet van de zijgevel van het Justitiepaleis in Brussel. De Brusselse Minister van Werk M. Clerfayt werd symbolisch aangeklaagd voor nalatigheid in dit dossier waar het gaat om heel kwetsbare werknemers. (foto’s ACV Brussel)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!