Foto: Richard Masoner / Cyclelicious - CC BY-SA 2.0 (To view a copy of this license, visit https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/?ref=openverse)
IPS

Groei in olievraag “verschrompelt” al tegen 2028

De groei in de oliesector zal “verschrompelen” tegen 2028. Die uitspraak is niet afkomstig van een klimaatorganisatie, maar staat zwart op wit in het meest recente rapport van het Internationaal Energieagentschap, de belangrijkste instelling ter wereld op het vlak van energie.

vrijdag 16 juni 2023 10:35
Spread the love

 

Het agentschap ging er tot nog toe van uit dat de vraag naar olie zou blijven stijgen tot 2035. Maar de snel stijgende prijzen en de bezorgdheid over energiezekerheid na de Russische invasie in Oekraïne hebben het energielandschap stevig dooreen geschud, stelt het meest recente rapport

Daardoor zijn veranderingen in de sector in een stroomversnelling geraakt: het IEA verwacht nu dat de vraag al vanaf 2028 zal dalen. De vraag blijft wel nog enkele jaren licht groeien, vooral door de luchtvaart en de petrochemie. Maar die groei “verschrompelt” tegen 2028. Met name in het transport zal het gebruik van olie na 2026 sterk afnemen, zegt de IEA, door de snelle opmars van elektrische voertuigen, de groei van biobrandstoffen en verbeteringen in de efficiëntie.

Waarschuwing

Gisteren liet Shell-ceo Wael Sawan nog weten dat het zijn huidige olieproductie niet lang wil afbouwen, maar stabiel zal houden tot 2030. De boodschap was vooral bedoeld voor de eigen aandeelhouders, en leidde tot een storm van protest bij milieu- en klimaatorganisaties. 

Toch letten oliebedrijven maar beter op, waarschuwt IEA-directeur Fatih Birol. “De verschuiving naar een schone energie-economie komt in een stroomversnelling, met een piek in de wereldwijde vraag naar olie in zicht voor het einde van dit decennium naarmate elektrische voertuigen, energie-efficiëntie en andere technologieën zich doorzetten”, zegt Birol. “Olieproducenten moeten goed letten op het steeds snellere tempo van de veranderingen en hun investeringsbeslissingen kalibreren om een ordelijke overgang te garanderen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!