Foto: © Greenpeace - Eric de Mildt
Greenpeace België

Start proces 14 activisten: Meer dan 200 mensen verzamelen voor rechtbank om steun te betuigen

14 activisten staan woensdag 7 juni terecht in Brugge voor hun deelname aan een geweldloze actie van Greenpeace België in de Fluxys gasterminal van Zeebrugge. Sympathisanten van onder andere Greenpeace, Amnesty International, Oxfam, ABVV, Extinction Rebellion, Grootouders voor het Klimaat, Ineos Will Fall, verzamelen voor de rechtbank om te protesteren tegen dit proces dat bedoeld is om klimaatactivisten te intimideren. Tegelijkertijd wordt er in Brussel actie gevoerd tegen een wetsvoorstel van minister van Justitie Van Quickenborne dat protest aan banden wil leggen.

woensdag 7 juni 2023 20:10
Spread the love

 

“Dit proces is duidelijk een poging om klimaatactivisten te ontmoedigen en de vrijheid van meningsuiting te beknotten”, reageert Valerie Del Re, directeur van Greenpeace België. “De 14 mensen die voor de rechtbank moeten verschijnen, werden gearresteerd tijdens een geweldloze actie. Ze hebben geen schade aangericht en we waren in dialoog met de politie. De 14 werden 48 uur opgesloten, de maximaal toegestane tijd voor zo’n aanhouding. Wij zijn geschokt door deze reactie van de autoriteiten.”

Actie tegen nieuwe fossiele projecten van Fluxys

Greenpeace België wilde met haar actie eind april de recente stijging in de handel van vloeibaar gas (lng of liquefied natural gas) tussen de VS en Europa aanklagen. Onlangs publiceerde Greenpeace een rapport dat aantoont hoe de Europese gaslobby van de oorlog in Oekraïne profiteerde om langetermijncontracten en nieuwe infrastructuur voor de levering van Amerikaans schaliegas aan Europese bedrijven door te duwen. [1] Als deze projecten doorgaan, dreigen ze ons decennia aan fossiel gas te kluisteren en zo de mensenrechten van gemeenschappen in de VS te bedreigen en de klimaatcrisis te verergeren.

“Geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid is een legitieme vorm van verzet tegen een bedreiging voor de hele mensheid,” vertelt Valerie Del Re. “De klimaatcrisis maakt nu al vele slachtoffers wereldwijd. Bedrijven en overheden die deze crisis aanwakkeren, moeten scherp worden aangepakt. De echte misdadigers zijn niet deze geweldloze activisten, maar zij die volhardend de wetenschappelijke consensus over de noodzaak om af te stappen van fossiele brandstoffen blijven ontkennen.”

Wetsvoorstel wil protest muilkorven

Net vandaag zal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne het wetsontwerp om justitie ‘menselijker, sneller en straffer’ te maken, voorstellen in de Kamercommissie Justitie. Dit wetsontwerp bevat een gerechtelijk betogingsverbod, dat erg breed gedefinieerd is. De organisaties vrezen dat hiermee iedereen die actievoert, geviseerd kan worden.

Samen met de vakbonden en andere middenveldorganisaties eist Greenpeace daarom de intrekking van dit wetsontwerp. Greenpeace neemt vandaag ook deel aan een protestactie aan het kabinet van minister Van Quickenborne in Brussel.

Noot:

[1] Greenpeace International, “Who Profits From War. How gas corporations capitalise on war in Ukraine” – Executive Summary en français.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!