Image by svklimkin from Pixabay

Nachtschoonmakers: 72% heeft onvoldoende slaap

Voor het eerst werden 2500 nachtschoonmakers wereldwijd bevraagd over hun werk. De resultaten tonen het effect van werkroosters, met name nachtdiensten en ploegendiensten, op het sociale leven, het welzijn en de geestelijke gezondheid van schoonmakers.

dinsdag 6 juni 2023 15:32
Spread the love

 

De resultaten worden morgen 7 juni voorgesteld tijdens een actie aan het Europees Parlement in Brussel. Enkele opvallende vaststellingen zijn nu al bekend.

Zo signaleert 72% van de nachtschoonmakers slaaptekort. Bijna 46% van de nachtschoonmakers en 48% van de avondschoonmakers ondervonden negatieve gevolgen voor hun geestelijke gezondheid. Vrouwelijke schoonmakers met nachtdiensten werden vaker lastiggevallen tijdens hun verplaatsingen dan hun collega’s met andere diensten en 50,9% van de schoonmakers met nachtdiensten voelde een gebrek aan zeggenschap over hun rooster.

Een schoonmaker uit Nederland zegt: “Wij verdienen beter. Tijdens de Covid-19-crisis werden we bestempeld als ‘essentiële werknemers’, maar nu geven regeringen en werkgevers onze looneisen de schuld van de inflatie. Geef essentiële werknemers niet de schuld van de inflatie, geef de bedrijven die superwinsten maken de schuld.”

Een schoonmaker uit België, lid van ACV Puls, zegt: “We moeten in de hele economie overschakelen op schoonmaken overdag, en dat begint bij de Europese instellingen. Overdag schoonmaken biedt een drieledige oplossing. Werknemers zijn niet langer geïsoleerd en onzichtbaar, bedrijven kunnen werknemers aantrekken en behouden, en opdrachtgevers kunnen gemakkelijk bijdragen aan duurzaamheid en fatsoenlijk werk. De tijd voor deze verandering is nu!”

De vakbonden vragen dat schoonmaak overdag in bij alle schoonmaakcontracten voor de Europese instellingen zou ingevoerd worden, en willen de herziening van de de richtlijnen inzake overheidsopdrachten om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De wereldvakorganisatie UNI Global Union vraagt een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), en wil dat overheidsopdrachten enkel nog toegekend worden aan bedrijven die die cao respecteren.

 

Image by svklimkin from Pixabay

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!