foto archief Cubadebate
Cubaanse groep Buena Fe. Foto: Cubadebate

Fascistische aanval tegen Cubaanse concerten in Spanje

De populaire Cubaanse muziekgroep Buena Fe krijgt tijdens haar muzikale tournee in Spanje te maken met pesterijen, geweld en censuur van fascistische elementen. Dat is bijzonder onrustwekkend. Cubainformación schreef daarover een manifest.

vrijdag 19 mei 2023 11:21
Spread the love

 

Je kan onderstaand manifest steunen door je naam en voornaam, beroep of functie en eventuele organisatie door te geven aan cubainformacion@cubainformacion.tv en redaccion@cubainformacion.tv.

 

Als de verdediging van Cuba haat, bedreigingen en censuur opwekt

Op 13 mei ging in Bilbao een solidariteitsdag met Cuba door. Er was ondermeer een optreden van de Cubaanse muziekgroep Buena Fe. Tijdens een van de colloquia ging de zanger van Buena Fe, Israel Rojas, in op de situatie in Cuba, de blokkade door de VS en de culturele oorlog tegen het land. Hij wees op het ethisch kapitaal van de Cubaanse intelligentsia en hoe deze zich blijven verzetten tegen de agressie, chantage en bedreigingen vanuit Miami.

De concerten zijn onderdeel van een artistieke tournee in verschillende delen van Europa met als doel het publiek te laten genieten van de Cubaanse muziek en cultuur. Maar het lijkt erop dat dit niet kan als artiesten de soevereiniteit en de revolutie van hun land verdedigen.

Het duo Buena Fe maakte bekend op sociale media dat twee van hun geplande concerten (Salamanca en Zamora) afgelast zijn vanwege fascistische pesterijen en bedreigingen tegen de locaties waar de concerten zouden plaatsvinden. We zijn in Spanje getuige van censuur en vervolging van artiesten, onder het mom van democratie, enkel en alleen omdat ze uit Cuba komen en Cuba verdedigen.

We zijn in Spanje getuige van censuur en vervolging van artiesten, onder het mom van democratie, enkel en alleen omdat ze uit Cuba komen en Cuba verdedigen

Op 12 mei probeerden Cubaanse immigranten, die banden hebben met ultrarechtse organisaties als Vox, het concert van Buena Fe in Madrid te boycotten. Het publiek, gekomen voor een avond van verbroedering, cultuur, muziek en solidariteit, liet zich niet afleiden door de haatzaaiers en betuigde zijn genegenheid door luid applaus.

Het is triest dat in Spanje steeds vaker voorkomt dat zogenaamde voorvechters van vrijheid en mensenrechten, hun toevlucht nemen tot geweld en fascisme om degenen die zich gewoon via kunst en muziek willen uiten, te intimideren. De VS-blokkade tegen Cuba is een ernstige schending van de mensenrechten en heeft rechtstreekse gevolgen voor het dagelijks leven van de Cubaanse bevolking. Het valt te betreuren dat bepaalde contrarevolutionaire groeperingen, in plaats van dialoog en culturele uitwisseling aan te moedigen, met fascistische tactieken artiesten het zwijgen proberen op te leggen en zo de vrijheid van meningsuiting beperken.

De annulering van de concerten in Salamanca en Zamora wijst er nog eens op dat de strijd voor vrijheid en mensenrechten in Cuba voortdurend wordt belemmerd en bedreigd. We mogen angst en intolerantie niet laten zegevieren. Het is tijd om onze solidariteit te uiten en boodschappen van steun en genegenheid te sturen naar Buena Fe en naar de Cubaanse artiesten die weerstand blijven bieden tegen dit soort aanvallen en hun muziek naar de wereld brengen.

Cubaanse kunstenaars en intellectuelen zijn van fundamenteel belang om de waarheid over Cuba naar buiten te brengen. Zelfs ten koste van de haat en het geweld van degenen die, paradoxaal genoeg, beweren de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten in de wereld te verdedigen.

Zou het kunnen dat sommigen die van hun recht om te vertrekken gebruik maken, degenen die blijven om te vechten voor een beter land niet kunnen uitstaan?

Singer-songwriter Silvio Rodríguez stelt het als volgt: ‘Blijkbaar nemen de aanvallers van Buena Fe niet de moeite om naar hun liedjes te luisteren. Zou het kunnen dat ze de onvolgzame vragen die het duo nummer na nummer lanceert, HIER op Cubaanse bodem, niet willen horen? Zou het kunnen dat sommigen die van hun recht om te vertrekken gebruik maken, degenen die blijven om te vechten voor een beter land niet kunnen uitstaan? Zou het kunnen zijn uit schaamte voor hun oproep tot invasies en blokkades tegen hun eigen volk? Het morele voorbeeld van Buena Fe is voor sommigen blijkbaar ondraaglijk. Ik kan dat begrijpen.’

We zijn met velen bereid om standvastig te blijven in onze strijd voor rechtvaardigheid en solidariteit. We steunen degenen die, zoals Buena Fe, hun boodschap willen overbrengen door middel van muziek en kunst. Wij zullen ten allen tijden laten zien dat wij aan de kant staan van rechtvaardigheid, vrijheid en het recht van elk volk om over zijn eigen lot te beslissen. Samen kunnen we barrières slechten, muren afbreken en bouwen aan een meer inclusieve wereld, waarin cultuur en kunst instrumenten zijn voor dialoog en transformatie.

Wij zullen niet ophouden de boodschap te verspreiden dat geen enkele blokkade de kracht van muziek, cultuur en solidariteit kan tegenhouden

Vandaag zijn wij solidair met Buena Fe, zoals wij dat zijn met het Cubaanse volk en met degenen die overal ter wereld strijden voor rechtvaardigheid en vrijheid. Wij zullen niet ophouden de boodschap te verspreiden dat geen enkele blokkade de kracht van muziek, cultuur en solidariteit kan tegenhouden.

Hier zijn wij, verenigd om dappere Cubaanse artiesten te steunen die door middel van hun muziek en kunst een boodschap van hoop en verzet willen overbrengen.

Ignacio Ramonet. Voorzitter van de raad van bestuur van Le Monde Diplomatique.
Frei Betto. Theoloog. Brazilië
Pascual Serrano. Journalist
José Manzaneda. Coördinator van Cubainformación TV.
En meer dan zevenhonderd anderen

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!