XR-activisten klagen ecocide McDonalds aan met actie tegen de McDonalds op het Beursplein in Brussel. Foto: Extinction Rebellion Belgium
Extinciont Rebellion

Illegaal arresteren en boeien doe je niet: overwinning in hoger beroep voor Extinction Rebellion tegen politie

Op 28 november 2019 werden 22 activisten van Extinction Rebellion die protesteerden tegen Black Friday "preventief" gearresteerd door de politie. Zonder enige overtreding te hebben begaan, werden zij geboeid, gefouilleerd en 's nachts vastgehouden. Als protest tegen hun aanhouding en de omstandigheden waarin die plaatsvond, dienden zij en hun advocaat Margaux Nocent een klacht in tegen de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. In juli 2021 stelde de rechtbank van eerste aanleg van Brussel de activisten op alle punten in het gelijk. [1]

dinsdag 16 mei 2023 14:35
Spread the love

 

De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene ging tegen deze uitspraak in beroep. Het Hof van Beroep heeft zopas een arrest gewezen dat het bestreden vonnis bevestigt en zelfs het bedrag van de aan elke illegaal aangehouden persoon toegekende vergoeding voor de geleden morele schade verdubbelt.

De beslissing herinnert eraan dat het verboden is personen te boeien en te strippen buiten de bij wet bepaalde voorwaarden. De politie mag zich niet beroepen op een zogenaamde interne organisatie om het gebruik van handboeien of kniebuigingen buiten dit kader te rechtvaardigen.

Dit is een duidelijke overwinning voor de klimaatbeweging en een ernstige waarschuwing aan de politie. Door het illegale en willekeurige karakter van de arrestaties te bevestigen, roept het Hof de politie in zekere zin tot de orde: illegaal arresteren en boeien doe je niet.

Breder gezien is deze uitspraak van het Hof een verademing voor de openbare vrijheden, in een context waarin het stakingsrecht en het demonstratierecht ter discussie staan. Het is ook een grote aanmoediging voor degenen die radicaal opkomen voor het klimaat, enkele weken na de publicatie van een nieuw IPCC-rapport waarin opnieuw wordt gewezen op de gevaren van klimaatverandering.

 

Bron:

[1] https://www.bruzz.be/justitie/politie-veroordeeld-voor-arrestaties-klimaatactivisten-op-black-friday-2021-07-07

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!