Foto: Coalitie voor gezonde lucht
Coalitie voor gezonde lucht

Coalitie voor gezonde lucht trakteert Europese Commissie op taart: maar niet om iets te vieren

In de ochtend van 12 mei overhandigden verschillende actiegroepen en organisaties als ludieke actie een taart aan de Europese Commissie om haar “te feliciteren” met de zevende verjaardag van de procedure tegen de Belgische overheid omwille van de slechte luchtkwaliteit. De actievoerders manen de Europese Commissie ook aan om zich voor nieuwe luchtkwaliteitsnormen te baseren op de laatste wetenschappelijke en medische kennis.

vrijdag 12 mei 2023 19:12
Spread the love

 

Procedure duurt al zeven jaar

Oorspronkelijk moest België, net als alle andere Europese landen, tegen 2010 zorgen voor luchtkwaliteit die aan de minimumnormen voldoet die op Europees niveau waren afgesproken. Omdat de luchtkwaliteit in België zo slecht was, kreeg ons land per uitzondering tijd tot 2015. Maar ook in 2015 was de luchtkwaliteit nog ondermaats – vooral in Brussel en Antwerpen. Daarom startte de Europese Commissie in 2016 een inbreukprocedure, die vandaag de dag nog steeds loopt.

Volgens verschillende Belgische ngo’s gaat de aanslepende procedure ten koste van de gezondheid van de Belgen die niet gediend zijn met een procedure die al zeven jaar duurt. “De Europese Commissie mag deze zaak niet langer op z’n beloop laten en moet dringend actie ondernemen”, aldus Inge Salden van de Antwerpse actiegroep Recht op Lucht. Vorig jaar bracht deze groep een wetenschappelijk rapport uit waarin aangetoond werd dat ook in 2021 in Antwerpen de Europese normen niet overal gehaald werden (1).

Ook elders in België overschrijdt de luchtkwaliteit deze normen op heel wat plaatsen. Dat blijkt uit de modellen van Irceline (2). In Brussel toonde het CurieuzenAir-project aan dat nog steeds 1,4 procent van de Brusselaars blootgesteld is aan illegale luchtkwaliteit (3). An Macharis van Citizenne: “Een frisse neus halen is in onze buurt gewoonweg onmogelijk.” Hun organisatie ligt vlak aan de Brusselse kleine ring, waar tijdens CurieuzenAir de hoogste NO2-concentratie werd gemeten.

“Onze longen verdienen beter”

Dat België nog steeds niet aan de huidige zeer soepele normen voldoet, is hallucinant. De Europese landen overleggen momenteel namelijk over nieuwe regels rond luchtkwaliteit. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, waarschuwde herhaaldelijk dat de regels strenger zullen worden. “Een goede zaak”, vindt Tim Cassiers van BRAL. BRAL is ook lid van van HEAL, een Europese alliantie van organisaties die ijveren voor milieu en gezondheid (4).

HEAL lanceerde recent een petitie (5) om de Europese instellingen aan te manen zich voor de nieuwe normen te baseren op medische en wetenschappelijke kennis. Ze verzamelden al meer dan 125.000 handtekeningen.

Het zijn de ouderen en de kinderen, de mensen met een fragiele gezondheid, die de prijs van de slechte luchtkwaliteit in Europa betalen met hun gezondheid. Het Europees Milieuagentschap maakte recent nog bekend dat elk jaar 1.200 kinderen in Europa sterven aan de gevolgen van luchtvervuiling (6).

Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius moet verantwoordelijkheid nemen

De actiegroepen en burgerbewegingen roepen Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, verantwoordelijk voor het leefmilieu, op om doortastender op te treden. Pierre, directeur van Chercheurs d’Air: “Brussel, de hoofdstad van België, maar ook van de EU, is de achtste meest vervuilde stad van Europa wat betreft stikstofdioxide. Dit gas is erg schadelijk voor onze gezondheid.

De Europese Commissie moet de inbreukprocedure versnellen, zodat België zich ernstig en snel kwijt van de taak om de gezondheid van haar bevolking te beschermen tegen de risico’s van luchtvervuiling.” Het kantoor van EU-commissaris Sinkevičius ligt op de Wetstraat, één van de meest ongezonde assen van Brussel. Met het afdwingen van haar eigen wetgeving zou de EU ook verantwoordelijkheid opnemen voor haar eigen leefomgeving”, besluit Tim Cassiers van BRAL.

 

De ondertekenende organisaties:

BRAL, Chercheurs d’Air, Citizenne, Clean Cities Campaign, Fietsersbond, Filter Café Filtré Atelier, Recht op Lucht

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!