Buizen voor Nord Stream II in Rutgen, Duitsland (2019). Foto: Gerd Fahrenhorst/CC BY-SA 4:0
and

Het verslag van de journalist Seymour Hersh, door Facebook gecensureerd, over de aanslag op de Nord Stream pipeline

Facebook censureerde een verslag van de journalist Seymour Hersh, winnaar van de Pulitzer Prijs, over de sabotage van de Nord Stream pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland en raadde de lezers aan in de plaats een website te lezen die gefinancierd wordt door en deels eigendom is van een lid van de NAVO, Noorwegen.

woensdag 10 mei 2023 16:02
Spread the love

 

Facebook heeft een verslag gecensureerd van de grootste wereldberoemde onderzoeksjournalist, winnaar van de Pulitzer Prijs, Seymour Hersh, over de vernieling van de Nord Stream pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland.

Terwijl het zijn gebruikers ontmoedigde om het artikel van Hersh te posten, raadde Facebook een website aan die gefinancierd wordt door en deels eigendom is van de regering van een lid van de NATO, Noorwegen.

Facebook heeft voor de waarde van miljoenen dollars contracten met de regering van de VS, inclusief met het Pentagon en het Department of Homeland Security (Ministerie voor Nationale Veiligheid).

Het Nord Stream systeem bestond uit twee sets van elk twee pijpleidingen (gekend als Nord Stream 1 en Nord Stream 2) die natuurlijk gas leverden vanuit Rusland, doorheen de Baltische Zee, aan Duitsland.

Map: FactWithoutBias1/CC BY-SA 4:0

Nord Stream AG, het in Zwitserland gebaseerde internationale consortium dat de pijpleidingen bouwde en controleert, is eigendom van vijf Europese bedrijven. Ruslands gigantisch staatsbedrijf Gazprom bezit 51% van de aandelen, maar de andere 49% behoren toe aan twee Duitse bedrijven, een Nederlands bedrijf en een Frans bedrijf.

In september 2022 werden de Nord Stream pijpleidingen gesaboteerd door een verdachte ontploffing, in wat uitliep op een terroristische aanval op de energetische infrastructuur van Europa.

De wereldberoemde onderzoeksjournalist Seymour Hersh rapporteerde dat de pijpleidingen opgeblazen werden door de regering van de VS, gedurende een operatie overzien door de Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, de Raadgever voor Nationale Veiligheid Jake Sullivan en de Federale vice-minister voor Politieke Aangelegenheden Victoria Nuland.

Deze hoge beambten staan alle drie bekend als anti-Rusland haviken van de harde lijn. Nuland was een sleutelarchitect van de gewelddadige staatsgreep die Oekraine’s democratisch verkozen en geo-politiek neutrale regering in 2014 omverwierp en een pro-Westers regime installeerde.

Hersh publiceerde het ophefwekkende verhaal op zijn persoonlijke blog  op de website Substack in februari.

Indien een gebruiker van Facebook een link naar dit verslag van Hersch post, duikt direct een bericht op dat zegt: “Alvorens u deze informatie deelt, wilt u misschien weten dat er bijkomende informatie te vinden is op Faktisk. Pagina’s en websites die herhaaldelijk vals nieuws publiceren of delen zullen hun algemene distributie herleid zien en ook op andere manieren ingeperkt worden”.

De censuur van Facebook op het verslag over Nord Stream door Seymour Hersh

De pagina Faktisk, waarnaar Facebook verwijst is een fact-checking website van Noorwegen, die gefinancierd wordt door en deels eigendom is van de regering van een lid van de NATO.

Faktisk laat weten dat een van zijn eigenaars en belangrijkste financiers NRK is: de Norwegian Broadcasting Corporation, een staatsmedium.

NRK vermeldt duidelijk op zijn website; “NRK is het grootste mediahuis van Noorwegen. De omroep is staatseigendom en het Parlement (Stortinget) heeft het mandaat en het eigendomsbestuur toegezegd aan het Ministerie van Cultuur”. Het vermeldt ook dat “NRK openbaar gefinancierd wordt (97%) door een individuele belasting waar iedereen in Noorwegen toe bijdraagt”.

De hoofduitgever van Faktisk, Kristoffer Egeberg, vermeldt in zijn biografie op de website dat hij gediend heeft in de Noorse Strijdkrachten als soldaat en officier en dat hij deelnam aan operaties van NATO en de VN in Libanon, Bosnië en Kosovo.

Concreet betekent dit dat Facebook een verslag censureert dat opgesteld is door de meest beroemde onderzoeksjournalist van de wereld en in de plaats daarvan een website promoot die deels gefinancierd wordt en eigendom is van een lidstaat van NATO, Noorwegen, die geleid wordt door een vroegere Noorse militaire officier die deelnam aan operaties van NATO.

Niettegenstaande aanvallen tegen Hersh, verzuimen de regering van de VS en de media het een alternatieve uitleg te verschaffen

De regering van de VS heeft openbaar het verslag van Hersch over Nord Stream ontkend, maar Washington heeft altijd de verhalen, die later als waar gebeurd bewezen werden, van de onderzoeksjournalist verworpen.

Hersh won zijn Pulitzer Prijs toen hij het bloedbad in My Lai in 1968 in Vietnam naar buiten bracht, waar de VS militairen honderden burgers om het leven brachten. De regering van de VS loochende toen dit bloedbad, alhoewel het later bewezen werd dat het waarlijk gebeurde.

Op gelijkaardige wijze ontkende Washington eerst het kaskrakerverslag van 2004 van Hersch waarin hij de folteringen door de VS militairen in Abu Ghraib in Irak blootstelde, wat daarna ook als waar bewezen werd.

Als antwoord op het verslag van Hersch over de aanslagen op Nord Stream, hebben naamloze ambtenaren van de regering van de VS de New York Times gebruikt om de reporter te ondermijnen. Zij beschuldigen een niet geïdentificeerde “pro-Oekraïense groep”, die volgens hun versie niet gelinkt is aan de Oekraïense regering noch aan geen enkele lidstaat van de NATO.

Washington en zijn bondgenoten in de massamedia hebben wanhopig geprobeerd Hersch te besmeuren, muggenziftend over heel minieme details waarover hij verkeerd zou kunnen bericht hebben, maar zij zijn er absoluut niet in geslaagd om tastbaar bewijsmateriaal te leveren noch een alternatieve uitleg te geven over hoe de Nord Stream pijpleidingen vernietigd werden.

De massieve pijpleidingen werden in staal gebouwd, omgeven door dik beton en geplaatst op 50 a 100 meter onder water.

Het zou uiterst moeilijk zijn voor een kleine ongeregelde “pro-Oekraïense groep” om deze pijpleidingen te saboteren. De aanslag deed duidelijk beroep op een hoop planning en middelen, wat betekent dat een staat heel waarschijnlijk hierin betrokken was.

Westerse regeringen censureren Russische (en Iraanse) mediakanalen

Facebook is absoluut niet de enige Amerikaanse gigant van de sociale media die dissidente stemmen over de oorlog in Oekraine heeft gecensureerd.

YouTube, eigendom van Google, blokkeerde de kanalen van de Russische Staatsomroep RT overal ter wereld.

Zoals Facebook heeft Google voor de waarde van miljoenen dollars contracten met de regering van de VS, de CIA, het Pentagon, de FBI en verschillende andere beleidsorganen.

Ook de Europese Unie verbood RT en Sputnik, een andere Russische staatsomroep.

RT geweigerd bij Twitter Europe

Indien iemand in de EU tracht bij Twitter toegang te zoeken tot de profielen van RT of Sputnik, verschijnt een boodschap: “Rekening Geschorst”.

De regering van de VS ging zelfs zo ver de domeinnaam van de Iraanse Televisie Staatsomroep in beslag te nemen.

“Het domein presstv.com werd in beslag genomen door de Regering van de Verenigde Staten”, leest een nota op de website, gezamenlijk gepubliceerd door de Ministeries van Justitie en Handel.

Dit artikel verscheen op Geopolitical Economy. Vertaling: Roos De Witte.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!