Foto: Facebook Eline Engelen
Eline Engelen, Lukas Janssens

8 mei: Studenten UA voeren actie tegen fascisme en dopen aula om tot Aula Rachel Souritz

Studenten van de Universiteit Antwerpen organiseren op maandag 8 mei, de dag van de bevrijding, een symbolische actie tegen fascisme. In samenwerking met de 8-mei-coalitie vragen ze om van 8 mei weer een officiële feestdag te maken en een aula van de UA om te dopen in naam van Rachel Souritz, een Antwerpse verzetsstrijdster. Ook roepen ze op tot meer waakzaamheid voor de dreiging van fascisme en het gevaar van extreemrechtse intimidatie voor de academische vrijheid.

maandag 8 mei 2023 16:14
Spread the love

 

Op 8 mei wordt de bevrijdingsdag gevierd, de dag van de overwinning op Nazi-Duitsland. De 8-mei-coalitie, een samenwerkingsverband van vakbonden, organisaties en personen uit het middenveld, de culturele en de academische wereld, roept vandaag op om van de dag weer een officiële feestdag te maken. Op 7 en 8 mei zullen er overal in België herdenkingen en symbolische acties georganiseerd worden in teken van de dag van de bevrijding en de strijd tegen het fascisme.

Op de universiteit worden de symbolische acties georganiseerd door studenten en personeel van de UA. Eline Engelen (student UA) en Lukas Janssens (student UA) hebben vandaag drie lessen overgenomen om de studenten te sensibiliseren over bevrijdingsdag en het gevaar van fascisme. “De gruwel van het fascisme mag niet vergeten worden, en het verzet ertegen zeker ook niet. Een officiële feestdag tegen fascisme zou een grote symbolische waarde hebben en verzekeren dat we er samen jaarlijks bij stilstaan”, aldus Lukas Janssens.

Volgens de student is het gevaar van fascisme nog steeds actueel. “Rechts extremisme is in opmars en daar moeten we heel waakzaam voor zijn. Dit academiejaar kwam al twee keer aan het licht dat professoren bedreigingen kregen vanuit extreemrechtse hoek, eerst professor Peter Stabel van UA en dan professor Jan Dumolyn van de Ugent. Rector Herman van Goethem van de UA gaf in een artikel al toe dat de bedreiging naar Stabel toe geen alleenstaand feit is en academici regelmatig te maken krijgen met rechtsextremistische intimidatie.

Ook vragen de studenten om een aula van de UA om te dopen in naam van Rachel Souritz, een Antwerpse verzetsstrijdster. “Rachel Souritz was in 1940 tweeëntwintig jaar toen ze zich moedig aansloot bij het verzet. Ze heeft zich heel de oorlog lang gegeven voor de vrijheid en bleef ook na de oorlog strijden voor democratie en mensenrechten. Het is belangrijk dat we meer aandacht hebben voor gewone mensen als Rachel, die zich dag in dag uit gegeven hebben voor onze toekomst. De geschiedenis werd niet geschreven door grote individuen maar door het volk”, zegt Eline Engelen.

De actie wordt positief onthaald op de universiteit. “We hebben heel veel positieve en aanmoedigende reacties gekregen. Ik ben er een beetje door overdonderd”, geeft Eline Engelen toe. Eerder dit schooljaar schreef ze al samen met Lukas Janssens een open brief die steun betuigde aan professor Stabel, nadat hij op een blog had bekend gemaakt dat hij bedreigingen had ontvangen van een rechtse extremist. De brief werd 706 keer ondertekend. “Het is duidelijk dat antifascisme leeft aan de universiteit”, aldus de studente.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!