Avi Mograbi. Foto: soundimageculture.org

Israëlische filmmaker Avi Mograbi komt naar Brussel

Filmmaker Avi Mograbi won meerdere internationale prijzen. Hij experimenteert met de codes van de documentaire maar is ook activist voor het einde van de segregatie en de bezetting van Palestina. Van 7 tot 12 mei is hij te gast in Brussel voor een seminarie en voorstellingen van zijn films. Tevens geeft hij een masterclass over het gebruik van videogetuigenissen van voormalige soldaten van de bezetting.

maandag 8 mei 2023 07:44
Spread the love

 

Cineast Avi Mograbi creëert naast eigen films en documentaires ook video-installaties, is docent documentaire en experimentele film, programma-samensteller van een filmclub gewijd aan Palestijnse films, en een van de oprichters van Breaking the Silence, de organisatie die Israëlische legerveteranen, die in de Palestijnse gebieden hebben gediend, bijeenbrengt en die een einde willen stellen aan de bezetting.

Van 7 tot 12 mei is hij in Brussel op uitnodiging van de Brusselse organisatie Soundimageculture (SIC), een werkruimte waar artistieke coaching wordt geboden aan kunstenaars in de genres kunst/cinema, fictie/documentaire en poëzie/essay.

Zijn films deconstrueren de stichtingsmythes van de Israëlische samenleving. Op zondag 7 mei om 20.30 uur is hij aanwezigheid bij de projectie van zijn achtste en nieuwste speelfilm: “The First 54 Years: An Abbreviated Manual for Military Occupation”.

Woensdag 10 mei om 10 uur geeft hij een masterclass georganiseerd door SIC) gewijd aan het gebruik dat hij maakte van videogetuigenissen van Israëlische soldaten die hun dienst vervulden in de bezette gebieden, en die werden verzameld door Breaking the Silence.

Donderdag 11 mei om 20u is hij aanwezig bij de projectie van zijn tweede langspeelfilm “Happy Birthday, Mr. Mograbi” die hij maakte in 1998 tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van de staat Israël. Het is een gelegenheid om met de filmmaker de balans op te maken van de situatie in zijn land, nu Israël deze maand zijn 75ste verjaardag viert.

 

Trailer van The First 54 Years: An Abbreviated Manual for Military Occupation:

Trailer van Happy Birthday, Mr. Mograbi:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!