Foto's: Grayzone/Impuls Blog/WorldBeyondWar/Geopolitical Economy Report
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Je school zelf evalueren? Zijn sancties slecht voor VS? Waar mainstream liever over zwijgt en informatieve kaarten

Er staat veel onzin en leugens op het internet. Sociale media hebben inderdaad veel gemeen met de mainstream media. Wie er zijn verstand bij houdt vindt op het internet echter ook waardevolle informatie. Deze selectie bekijkt hoe 'democratisch' het zelf evalueren van scholen is. Hoge VS-ambtenaren stellen dat hun unilaterale sancties de VS schaden. Mainstreammedia ontmaskeren klokkenluiders in plaats van het over de vrijgekomen informatie te hebben. En interactieve kaarten kunnen ons heel wat leren.

vrijdag 5 mei 2023 16:02
Spread the love

 

Eerst wat leesvoer van eigen bodem door Roger Standaert, emeritus professor aan de UGent in comparatieve opvoeding. Scholen evalueren alvorens je de beste keuze maakt voor je kinderen. Klinkt heel democratisch. Het hangt er maar van af. Welke indicatoren je gebruikt hangt af van de waarden die je er in steekt, “allesbehalve een neutrale activiteit”. Deze grondige analyse op de Impuls Blog toont hoe democratisch scholen evalueren echt is.

Brits mediacriticus David Cromwell stelt een verontrustende evolutie vast. Mainstream media menen dat ze bepaalde dingen best niet bespreken als ze het leidende narratief van het ogenblik doorbreken. Ze werken zelfs ijverig mee aan het ontmaskeren van een klokkenluider in plaats van het te hebben over de verontrustende informatie die hij openbaar maakt. Julian Assange doodzwijgen, daders van NordStream, idem dito …

Het programma Geopolitical Economy Report van Amerikaans onafhankelijk journalist Ben Norton wordt een blijver, altijd stevig onderbouwd, met kennis van zaken gemaakt. Janet Yellen, voormalige bazin van de Federal Reserve, de overheidsbank van de VS, stelt dat de sancties tegen Rusland de de-dollarisering van de wereld in de hand werken en de overmacht van de VS over de wereld schaden. “De hegemonie van de dollar” – wat zij een goed en terecht streven vindt – “is in gevaar”.

Geopolitical Economy Report ‘Sanctions undermine hegemony of US dollar’ (26:30):

WorldBeyondWar is een geweldloze beweging die sinds 2014 ijvert voor een einde aan alle oorlogen en voor een eerlijke en duurzame vrede. David Swanson ontwierp negen kaarten die in heel klare visuele taal een zeer goede inkijk geven in de werkelijke machtsverhoudingen in de wereld. Wie geeft het meest uit aan defensie per hoofd van de bevolking? Wie voert de meeste wapens uit? De nuchtere cijfers in interactieve kaarten omgezet. Zéér leerzaam.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!