Afvalverbrandingsoven in Slovenië. Foto: welp.sk/CC BY-SA 3:0
IPS

Luchtvervuiling verergert hartritmestoornissen

Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging verhoogt het risico op hartritmestoornissen, zo blijkt uit een uitgebreide studie in driehonderd steden, die werd gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.

dinsdag 2 mei 2023 13:49
Spread the love

 

Hartritmestoornissen – wanneer de hartslag te snel, te langzaam of onregelmatig is – kunnen leiden tot ernstige hartaandoeningen en treffen naar schatting 59,7 miljoen mensen wereldwijd.

Een internationaal team van wetenschappers onderzocht de link tussen het aantal uur blootstelling aan luchtverontreiniging en het plotseling optreden van symptomen van hartritmestoornissen. Ze deden dat aan de hand van medische gegevens van 2025 ziekenhuizen in 322 Chinese steden.

Eerste uren na blootstelling cruciaal

De onderzoekers voerden hun analyse uit aan de hand van concentraties van luchtverontreinigende stoffen van de meetstations die het dichtst bij de onderzochte ziekenhuizen lagen. Het rapport van hun onderzoek Hourly air pollution exposure and the onset of symptomatic arrhythmia: an individual-level case–crossover study in 322 Chinese cities werd op 1 mei 2023 gepubliceerd in het tijdschrift Canadian Medical Association Journal.

“Wij hebben een verband vastgesteld tussen acute blootstelling aan luchtverontreiniging en een verhoogd risico op symptomatische aritmie (= hartritmestoornissen)”, meldt Renjie Chen, onderzoeker aan de Fudan Universiteit in Shanghai. “De risico’s deden zich voor tijdens de eerste uren na blootstelling en konden 24 uur aanhouden.”

De studie omvatte 190.115 patiënten met acute symptomatische aritmie, waaronder boezemfibrilleren (meerdere elektrische prikkels tegelijk op diverse plaatsen in het hart), boezemflutter (snelle en onregelmatige hartslag), voortijdige slagen (waarbij het hart een hartslag overslaat gevolgd door een extra krachtige contractie) en supraventriculaire tachycardie (sterk verhoogde hartslag).

Blootstelling aan luchtverontreiniging werd het sterkst in verband gebracht met boezemflutter en supraventriculaire tachycardie, gevolgd door boezemfibrilleren en voortijdige slagen.

Stikstof

Van de zes onderzochte verontreinigende stoffen had stikstofdioxide (NO2) de sterkste link met alle vier soorten hartritmestoornissen. Hoe groter de blootstelling, hoe sterker het verband.

“Hoewel de exacte mechanismen nog niet volledig worden begrepen, is het verband tussen luchtvervuiling en het acute optreden van aritmie dat wij hebben waargenomen biologisch aannemelijk”, schrijven de auteurs.

“Er zijn aanwijzingen dat luchtverontreiniging de werking van het hart verandert door oxidatieve stress en systemische ontsteking te veroorzaken, meerdere membraankanalen aan te tasten en de autonome zenuwfunctie te schaden.”

“Deze studie draagt bij tot het bewijs dat luchtvervuiling schadelijke effecten heeft op hart- en vaatziekten en benadrukt het belang van verdere vermindering van de blootstelling en bescherming van kwetsbare bevolkingsgroepen”, besluiten de onderzoekers.

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!