Visie, Dominic Zehnder

Voedingshandelsbedrijven vergaren miljardenwinsten

Zowel de winsten, als de uitkeringen aan aandeelhouders zijn in voedingshandelsbedrijven sterk gestegen de voorbije jaren. Alleen al in 2020 en 2021 boekte de voedingsdetailhandel in totaal een operationele winst van 1,5 miljard euro. ‘In deze context de arbeidsvoorwaarden in de sector afbouwen is ongepast.’

vrijdag 28 april 2023 12:11
Spread the love

Nadat de supermarktketen Delhaize aankondigde 128 winkels in eigen beheer te verkopen aan zelfstandige uitbaters, zit het sociaal overleg er muurvast, maar ondertussen werpt een nieuwe studie van ACV Voeding en Diensten een nieuw licht op de supermarktsector. Daarvoor gingen onderzoekers aan de slag met de gegevens van 10 000 detailhandelsbedrijven, neergelegd bij de Nationale Bank van België.

‘De bedrijfswinst van de bedrijven in de sector is gestegen van 521 miljoen euro in 2014 naar 698 miljoen euro in 2021, een stijging van 34 procent’, vertelt Olivier Malay van de studiedienst van ACV Voeding en Diensten. ‘Dat is een bijzonder goed resultaat, vooral de laatste jaren.’

“De bedrijfswinst van de bedrijven in de sector is gestegen van 521 miljoen euro in 2014 naar 698 miljoen euro in 2021, een stijging van 34 procent’”

‘Alleen al in 2020 en 2021 heeft de sector 1,5 miljard euro aan operationele winsten vergaard. Tegelijk zien we dat het merendeel van de winst gaat naar de aandeelhouders of de geranten van de winkels, en dat in toenemende mate. In 2014 kregen aandeelhouders 316 miljoen euro, in 2021 was dat 504 miljoen. Managers en geranten zagen in dezelfde periode hun bezoldiging bijna verdubbelen van 20 naar 39 miljoen euro. Voor werknemers bleven loonsverhogingen dan weer geblokkeerd of beperkt.’

Ongepast

‘In tegenstelling tot wat we soms horen, zit de sector van de voedingshandel niet in slechte papieren’, stelt Steve Rosseel, woordvoerder van ACV Voeding en Diensten. ‘In deze omstandigheden is het ongepast om herstructureringen door te voeren ten nadele van de arbeidsvoorwaarden. Het enige doel van zo’n herstructureringen is om de winst op te voeren die slechts enkelen ten goede komt. In plaats daarvan moet de koek eerlijk verdeeld worden met de werknemers.’

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!