Een Amerikaans soldaat in opleiding oefent met het Semi-Automatic Sniper System (SASS) in Alaska. Foto: Joe Haupt, Flickr
Peoples Dispatch,

VS en bondgenoten goed voor twee derde wereldwijde defensie-uitgaven

De VS en zijn NAVO-bondgenoten zijn goed voor de helft van de wereldwijde legeruitgaven van 2022. Europa heeft daar meer aan gespendeerd dan ooit in de voorbije 30 jaar. Het verbreekt daarmee zijn vorig record van 1989. Zo berekende het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI, dat op 24 partij zijn jaarrapport publiceerde.

woensdag 26 april 2023 12:50
Spread the love

 

Alle landen samen gaven in 2022 liefst 2.240 miljard dollar uit aan defensie. In Europa zijn de militaire uitgaven de drie voorbije decennia sterker toegenomen dan ooit. Zo berekende het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) in zijn jaarrapport. Het noteert dat de wereldwijde legeruitgaven sinds vorig jaar met 3,7 procent zijn toegenomen. Toen ging het nog om 2.210 miljard dollar.

2022 was het achtste opeenvolgende jaar dat de wereldwijde militaire uitgaven omhoog gingen. In nominale termen en tegen de huidige niet aan de inflatie aangepaste prijzen stegen de wereldwijde defensie-uitgaven dat jaar met 6,5 procent in vergelijking met het jaar voordien.

VS alleen zijn goed voor 39 procent van alle defensie-uitgaven ter wereld

De Verenigde Staten geven veruit het meeste uit aan defensie, met een budget van meer dan 877 miljard dollar in 2022. Dat is driemaal meer dan China, dat als tweede in de rij 292 miljard dollar uitgaf. 19,9 miljard dollar van het Amerikaanse budget bestond uit militaire hulp aan Oekraïne.

De uitgaven van de VS en hun NAVO-bondgenoten zijn de voornaamste reden voor de stijgende defensie-uitgaven en bewapening in de wereld.

De VS alleen al zijn goed voor 39 procent van de totale defensie-uitgaven in de wereld. Dit is meer dan de totale defensie-uitgaven van alle landen in de lijst van de tien grootste militaire big spenders samen, waaronder China, Rusland en India. Zeven van deze landen zijn bondgenoten van nummer één, de VS.

Helft defensie-uitgaven hele wereld voor rekening VS en hun NAVO-bondgenoten

Volgens het SIPRI-rapport gaven de 31 NAVO-leden samen meer dan 1.230 miljard dollar uit – meer dan de helft van de totale militaire uitgaven van de wereld in 2022. Als we hun nauwe bondgenoten zoals Japan en Zuid-Korea daaraan toevoegen, is het totale aandeel van de VS en hun bondgenoten goed voor bijna twee derde van de totale wereldwijde militaire uitgaven.

Japan verhoogde zijn militaire uitgaven in 2022 met 5,9 procent. Het gaf 46 miljard dollar uit, ruim 1,1 procent van zijn bnp, het hoogste bedrag sinds 1960. Zuid-Korea gaf in 2022 46,4 miljard dollar uit aan zijn leger.

Een ander SIPRI-rapport over de wereldwijde wapenexport, dat eerder dit jaar werd gepubliceerd, had vastgesteld dat bijna 65 procent van alle wapenexporten in de wereld in handen was van de VS en zijn NAVO-bondgenoten.

Het rapport merkte op dat de militaire uitgaven van China in 2022 met 4,2 procent stegen ten opzichte van 2021. Tot de andere big spenders behoren Rusland (86,4 miljard dollar), India (81,4 miljard dollar), Saoedi-Arabië (75 miljard dollar) en het Verenigd Koninkrijk (68,5 miljard dollar), samen met Duitsland en Frankrijk.

Het SIPRI-rapport geeft aan dat de oorlog in Oekraïne de belangrijkste reden is waarom verschillende Europese landen in 2022 meer zijn gaan uitgeven voor hun defensie. Europa in zijn geheel gaf daar vorig jaar 13 procent meer aan uit.

De reële defensie-uitgaven van de landen in Midden- en West-Europa bedroegen bijna 345 miljard dollar, waarmee het vorige hoogste totaal, dat van 1989, werd overschreden.

Europa geeft zijn legers voorrang op behoeften van de mensen

De Europese landen lijken ervoor te kiezen om prioriteit te geven aan hun militaire paraatheid boven het aanpakken van de groeiende economische zorgen van hun bevolking, gezien de aanhoudende crisis en de kosten van levensonderhoud. In de meeste Europese landen groeit het ongenoegen van de werkende klasse, die door de stijgende prijzen van basisproducten niet in haar basisbehoeften kan voorzien.

Dit heeft de regeringen nauwelijks of helemaal niet beïnvloed. Zij besloten het Amerikaanse sanctiebeleid tegen Rusland – een van de belangrijkste leveranciers van graan en energiebronnen – te kopiëren en deel te nemen aan de Amerikaanse militaire keuze. Europa gaf 46 miljard dollar uit, ruim 1,1 procent van zijn bnp, het hoogste bedrag sinds 1960. Zuid-Korea gaf in 2022 46,4 miljard dollar uit aan zijn leger.

 34 procent van het bnp van Oekraïne gaat naar het leger

In het rapport staat ook dat Oekraïne zijn defensie-uitgaven in 2022 met maar liefst 640 procent zal verhogen – de grootste procentuele stijging van de defensie-uitgaven ooit door SIPRI geregistreerd. In 2022 gaf Oekraïne 44 miljard dollar uit aan zijn defensie, oftewel 34 procent van zijn bnp. In 2021 bedroegen de defensie-uitgaven van Oekraïne slechts 3,2 procent van zijn bnp.

Finland, dat eerder deze maand ook lid werd van de NAVO, zag zijn defensie-uitgaven met 36 procent stijgen. Ook bepaalde Oost-Europese landen hebben hun defensie-uitgaven met dubbele cijfers doen stijgen, waaronder Litouwen (27 procent), Zweden (12 procent) en Polen (11 procent).

Dit artikel verscheen eerder op Peoples Dispatch

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!