Schoorsteen van fabriek. Afbeelding van Jürgen via Pixabay
IPS

Strengere klimaatwetgeving jaagt bedrijven niet weg

Een veelgehoord argument tegen strengere klimaatregels is dat bedrijven zouden uitwijken naar landen met een laksere wetgeving. Strengere klimaatwetgeving doet bedrijven echter helemaal niet verhuizen naar het buitenland, blijkt uit een studie van het Nederlands Centraal Planbureau. De regels blijken bovendien de winst of productiviteit niet te schaden.

woensdag 26 april 2023 09:55
Spread the love

 

Het argument dat bedrijven wegens strengere klimaatregels zouden uitwijken naar landen met een meer lakse wetgeving? houdt geen steek, blijkt uit een studie door het Centraal Planbureau naar het effect van hogere CO2-kosten voor zo’n miljoen bedrijven in 32 landen. Ondernemers lijken hun bedrijfsvoering aan te passen aan het klimaatbeleid, in plaats van hun bedrijf te verplaatsen naar landen zonder of met minder streng klimaatbeleid.

Het Nederlandse overheidsagentschap stelt bovendien “weinig tot geen bewijs (is) dat klimaatbeleid de winst, productiviteit of omzet van een gemiddeld industrieel bedrijf heeft gedrukt”. Veel bedrijven voeren daarentegen hun investeringen juist op in reactie op hogere CO2-kost.

Op de kans dat een bedrijf de activiteiten moet staken hebben CO2-kosten nauwelijks invloed gehad.

De studie heeft gekeken naar alle hogere CO2-kosten waar bedrijven mee te maken hebben zoals een CO2-taks of emissiehandel, maar ook impliciete manieren zoals brandstofaccijnzen, subsidies, normen en restricties.

 

Afbeelding van Jürgen via Pixabay 

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!