Op 9 november hield End Fossil al een actie in een aula van de Universiteit Regenburg. Foto: idowa.de/Michael Bothner

Op 2 mei start internationale campagne End Fossil: Occupy!

Studenten over de hele wereld zullen als onderdeel van de internationale campagne 'End Fossil: Occupy! vanaf 2 mei scholen en universiteiten bezetten om een einde te maken aan de fossiele economie en te strijden voor klimaatrechtvaardigheid. Met deze bezettingen willen zij de business-as-usual verstoren en onderwijsinstellingen onder druk zetten om te handelen en klimaatactie te ondernemen.

dinsdag 25 april 2023 10:37
Spread the love

 

End Fossil Gent, lokale afdeling van End Fossil International, kondigt aan dat ze op 2 mei 2023 in Gent de universiteit UGent vreedzaam zullen bezetten. Met deze actie wil de campagne End Fossil Occupy! de UGent verantwoordelijk stellen voor haar onvoldoende inspanningen voor duurzaamheid en klimaat.

End Fossil Gent eist dat de UGent concrete en bindende actie onderneemt om haar eigen transitieplannen uit te voeren, een vak over klimaatopwarming en ecologische problemen introduceert in elke bachelor-en masteropleiding en sociale en duurzame keuzes maakt in haar besparingsplannen (voor meer info over de eisen: zie deze Open Brief ) .

Deze internationale bezettingen van mei 2023 volgen op een succesvolle bezettingsgolf in het najaar van 2022 waarbij meer dan 50 scholen en universiteiten werden bezet door studenten en belangrijke eisen werden overgenomen, zoals een verplicht vak klimaatrechtvaardigheid aan de universiteit van Barcelona.

Minst bijgedragen, meest getroffen

“De fossiele economie zal doorgaan met het vernietigen van de planeet uit winstbejag, tenzij jongeren ingrijpen. Wij geloven dat het tijd is om als jongerenbeweging een stap verder te zetten dan schoolstakingen en marsen naar meer ontwrichtende vormen van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. We weigeren te worden genegeerd. Samen met onze diverse bondgenoten vechten we voor het einde van het fossiele kapitalisme!”, verklaart Sarah van End Fossil Uganda.

Afrika wordt geconfronteerd met de ergste gevolgen van de klimaatcrisis, ondanks het feit dat het continent voor minder dan 4% bijdraagt aan de wereldwijde koolstofuitstoot. In de Hoorn van Afrika lijden meer dan 22 miljoen mensen honger als gevolg van door het klimaat veroorzaakte droogte. In andere delen van Afrika zijn miljoenen mensen omgekomen en anderen ontheemd geraakt door overstromingen, aardverschuivingen, stijgende zeespiegel en hittegolven.

End Fossil roept iedereen over de hele wereld op om zich nu aan te sluiten bij de strijd voor klimaatrechtvaardigheid en een einde te maken aan de fossiele economie.

“Klimaatverandering wordt de grootste crisis voor de mensheid als we niet snel in actie komen. Wetenschappers waarschuwen al tientallen jaren en de politiek komt niet in actie. Protesten werden georganiseerd die verandering eisten, maar de uitstoot stijgt nog steeds.”

“Nu is de klimaatcrisis hier, eist ze talloze levens en nadert ze onomkeerbare omslagpunten. Wij moeten handelen om een einde te maken aan deze waanzin; we moeten business-as-usual verstoren; we huilen niet, we bezetten!” , volgens Aleksej van End Fossil Slovenië.

De fossiele economie veroorzaakt een ecologische crisis voor de winsten van een paar bedrijven en mensen, terwijl de rest van de bevolking met de gevolgen wordt geconfronteerd. Landen en mensen in het Zuiden worden geconfronteerd met de ergste rampen. Vaak zijn diezelfde landen ook het minst verantwoordelijk voor de uitstoot.

Daarom zegt Anna van End Fossil Switzerland: “Bedrijven zullen altijd kiezen voor de goedkoopste en efficiëntste manier van produceren om de winst te maximaliseren. Uitbuiting en de vernietiging van ecosystemen en menselijke levens doen er alleen toe als ze het imago schaden. Een systeem dat zo onrechtvaardig is als de fossiele economie moet worden beëindigd, voordat het ons beëindigt!”

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!