Foto: bomablog.eu/schoonmaakmateriaal-huishoudhulp/

159 op 175 bedrijven dienstencheques bedreigen gezondheid huishoudhulpen

ABVV-Dienstencheques en ACV-Voeding en Diensten klagen de wantoestanden aan in de bedrijven die huishoudhulp organiseren met dienstencheques. 159 van de 175 in 2022 gecontroleerde bedrijven overtraden de geldende regels. Een rapport van Inspectie Toezicht Welzijn op het Werk bevestigt volledig de klachten van de huishoudhulpen en de verschillende studies over het welzijn van de werknemers in de dienstenchequesector.

dinsdag 25 april 2023 10:24
Spread the love

 

Volgens het rapport van de Inspectie Toezicht Welzijn op het Werk zijn de drie meest voorkomende overtredingen:

  • het ontbreken van een risicoanalyse,
  • het ontbreken van gezondheidstoezicht en
  • het ontbreken van controle door de werkgever van de woning van de klant.

Nog ernstiger is echter dat één op twee bedrijven geen risicoanalyse voor de bescherming van het moederschap uitvoert. Dit is onaanvaardbaar voor een sector met 150.000 werknemers, waarvan 97% vrouwen, volgens ABVV-Dienstencheques en ACV-Voeding in een gemeenschappelijke persmededeling.Deze situatie heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van de dienstenchequewerknemers.

Poster: ABVV Dienstencheques en ACV Voeding en Diensten

Getuigenissen van huishoudhulpen bevestigen de talrijke wetenschappelijke studies over de sector. De arbeidsomstandigheden hebben een grote impact op de gezondheid van de huishoudhulpen. Zij lopen door de aard van hun werk een groot risico op arbeidsongeschiktheid en op lichamelijke aandoeningen.

De werkgevers in de sector ontkennen deze feiten, zelfs nog meer sinds de publicatie van dit inspectierapport. Door hun weigering de besluiten van het rapport te erkennen, ontkennen zij de realiteit van hun werknemers.

Als reactie op dit stilzwijgen vragen de vakbonden aan de overheid om het inspectierapport niet zonder consequenties te laten en de openbare subsidies voor deze sector te herbekijken. Met deze subsidies aan de dienstenchequebedrijven, beschikt de overheid immers over een essentiële hefboom om het statuut van de huishoudhulp te verbeteren.

De vakbonden melden dat zij zullen druk blijven uitoefenen tot de gezondheid van dienstenchequewerknemers eindelijk ernstig wordt genomen.

 

Zie de campagne Mijn gezondheid is onbetaalbaar.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!