foto Belmundo Festival
Opinie - Peter  Paul Vossepoel (LABO vzw)

Protest: faciliteren of criminaliseren?

Van 24 tot 26 maart vond het Belmundo Festival plaats, het Gents stadsfestival rond internationale solidariteit dat georganiseerd wordt door Stad Gent, 11.11.11 in samenwerking met Gentse middenveldorganisaties. Dit jaar stond het festival in het teken van ‘Recht op actievoeren’. Dat dit sloeg op het koesteren van het recht op actievoeren, en niet het inperken daarvan, was Gents gemeenteraadslid Christophe Peeters (Open-Vld) blijkbaar ontgaan? 

woensdag 19 april 2023 14:30
Spread the love

De heer Peeters stelt zich namelijk ernstige vragen bij de keuze van het Belmundo Festival om samen te werken met de vreedzame burgerbeweging Extinction Rebellion, vanwege de manier waarop zij recentelijk actie voerde. Het stoot hem tegen de borst dat een protestmars het verkeer belemmerde en niet was aangevraagd bij de politie. Dat de politie maar al te goed op de hoogte was en er overleg had plaatsgevonden (en er zelfs een drone was ingevlogen uit ‘Rhode & Schelde’ om alles in goede banen te leiden) laat de heer Peeters voor het gemak buiten beschouwing. Wel stelt hij onterecht dat de E40 werd geblokkeerd, om maar te illustreren hoe goed geïnformeerd hij is over deze kwestie.

Een vraag die we ons beter zouden stellen is de volgende: hoe verhouden we ons als samenleving tot protest en actievoeren? Is dit een hoeksteen van een gezonde democratie, iets dat we moeten koesteren en faciliteren? Of eerder een vorm van overlast, iets dat we zoveel mogelijk moeten beperken en kleinhouden? Soms lijkt het namelijk op dat tweede. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Het is immers een grondrecht om te protesteren en actie te voeren. En zo lang dit gebeurt zonder anderen in gevaar te brengen moet de Stad dit faciliteren, niet beboeten.

Desondanks worden vreedzame activisten regelmatig bedreigd en bestookt met boetes. Zo kreeg het Collecti.e.f 8 Maars onlangs nog een boete voor het achterlaten van paarse handjes met krijt op de stoep, een actie waarmee ze de jaarlijkse mars voor vrouwenrechten aankondigde. Of LABO vzw die tijdens het Belmundo Festival nog bedreigd werd met een boete in verband met een ludieke actie waarbij er nepboetes werden bevestigd aan het Stadhuis. Met  deze actie werd ironisch genoeg aandacht gevraagd voor juist dat: het recht op protest dat onder druk staat.

Kortom: In plaats van je zorgen te maken over de samenwerking van Belmundo Festival met vreedzame activisten van Extinction Rebellion, zou je je beter zorgen maken over hoe de Stad Gent zich verhoudt tot protest en actievoeren. Want waar de ruimte voor protest onder druk staat, dreigt de democratie af te brokkelen.

 

LABO vzw is een beweging voor kritisch burgerschap. We versterken vandaag wie werkt aan een meer solidaire, inclusieve en duurzame samenleving voor morgen. LABO is ook een letterwoord. Het staat voor “Leren, Ageren, Bewegen en Organiseren” – werkwoorden die uitdrukken hoe wij onze strijd voor sociale rechtvaardigheid vorm geven.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!