Rached Ghannouchi

Oppositieleider gearresteerd in Tunesië

Op dinsdag heeft de Tunesische politie de kantoren van de Nahda-partij gesloten, een van de belangrijkste oppositiepartijen. Een dag eerder werd de leider van de islamistische partij, Rachid Ghannouchi gearresteerd in zijn woning in de hoofdstad Tunis.

woensdag 19 april 2023 14:36
Spread the love

Volgens de lokale krant La Presse werd Ghannouchi opgepakt wegens ‘provocerende uitspraken’. Eerder berichtte het dagblad dat de oppositieleider beweerde dat “het uitschakelen de politieke islamin Tunesië” – waarin zijn partij haar oorsprong vindt – “alleen maar kan leiden tot een burgeroorlog”.

De partij van Ghannouchi roept op sociale media op tot de “onmiddellijke vrijlating” van haar voorzitter. Ze spreekt zelfs van “ontvoering” omdat de advocaten van Ghannouchi naar eigen zeggen geen toegang kregen tot hun cliënt. Hij wordt volgens de partij ook vastgehouden op een onbekende locatie.

Autoritair

Volgens waarnemers neigt Tunesië onder president Kais Saied steeds meer naar een autoritair regime. Het land werd nochtans een tijd gezien werd als het enige dat zich tijdens de Arabische Lente succesvol ontdeed van de plaatselijke dictator, Zine El Abidine Ben Ali.

De voorbije twee jaar heeft Saied steeds meer macht naar zich toegetrokken: hij ontbond het parlement, plaatste het Tunesische rechtssysteem onder politieke voogdij en intimideert middenveldorganisaties en journalisten publiekelijk. Sinds februari is een campagne tegen oppositiefiguren in een stroomversnelling geraakt, waarbij vooral rechtstreekse rivalen van de president geviseerd worden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!