President Zelensky bezoekt de frontlinie in de Donbass (mei 2019). Foto: Regering van Oekraïne/CC BY-SA 4:0

Hersh: Oekraïne koopt afgeprijsde Russische olie om oorlogstanks van brandstof te voorzien

De prestigieuze journalist Seymour Hersh komt met nieuwe onthullingen: Oekraïne koopt Russische olie voor zijn tanks, de entourage van Zelensky verduistert massaal veel geld uit fondsen afkomstig uit de VS, en ministeries hebben een zwendel opgezet met door het Westen geleverde wapens. Die wapens worden doorverkocht aan wapenhandelaren over heel de wereld.

donderdag 13 april 2023 17:26
Spread the love

 

Vorig jaar hebben president Zelensky en zijn entourage voor minstens 400 miljoen dollar verduisterd uit fondsen afkomstig uit de VS. Die fondsen waren bedoeld voor de aankoop van diesel. Dat staat in een nieuw artikel van Seymour Hersh.

Seymour Hersh is een journalist met een onberispelijke staat van dienst. Hij deed belangrijke onthullingen over de oorlog in Vietnam en won o.a. de Pullitzer prijs. Hij was het ook die uitbracht dat de VS achter het opblazen van de Nord Stream-pijpleiding zit. In zijn artikel baseert hij zich op bronnen binnen de CIA.

Volgens die bronnen heeft Oekraïne rechtstreeks diesel gekocht van Rusland zelf, het land waarmee het in oorlog ligt. Daarbij zijn er grote bedragen afgeroomd van de fondsen die bestemd zijn voor de dieselbetalingen.

“Zelensky heeft goedkope diesel gekocht van de Russen,” aldus een agent van de CIA.

Eerder waren er al berichten verschenen over hoe olieproducten uit Rusland via Bulgarije en Letland in Oekraïne terecht waren gekomen. Een Lets televisieprogramma deed verslag van deze operatie, waarbij de regering van Letland blijkbaar betrokken is. Mogelijk is deze gang van zaken in strijd met de sancties die de EU opgelegd heeft aan Rusland.

President Zelensky en zijn entourage hebben voor minstens 400 miljoen dollar verduisterd uit fondsen afkomstig uit de VS

Sinds het begin van de oorlog in februari vorig jaar werden landen in de wereld voortdurend onder druk gezet door de VS en zijn westerse bondgenoten om geen afgeprijsde Russische olie en gas te kopen. Oekraïne lapt die regel nu blijkbaar zelf aan zijn laars.

Maar er is nog meer aan de hand. Volgens Hersh is er ook een heuse zwendel aan de gang met wapens die Oekraïne uit het buitenland krijgt. Ministeries in Kiev zetten dekmantelbedrijven op voor de export van wapens en munitie naar wapenhandelaren over de hele wereld. Daarbij profiteren de betrokken ambtenaren van smeergeld.

Veel van die bedrijven bevinden zich in Polen en Tsjechië, maar andere zouden zich in de Perzische Golf en Israël bevinden.

Een deskundige die Hersh citeert, vergelijkt de mate van corruptie bij Oekraïense aanbestedingen met die in Afghanistan, voordat de Taliban de macht overnamen.

Volgens het artikel heeft William Burns, de directeur van de CIA, deze kwesties rechtstreeks met Zelensky besproken tijdens een bijeenkomst in Kiev in januari van dit jaar. Burns heeft een lijst gepresenteerd van 35 generaals en ministers die de CIA als corrupt beschouwt.

Ministeries in Kiev zetten dekmantelbedrijven op voor de export van wapens en munitie naar wapenhandelaren over de hele wereld

“Zijn boodschap aan de Oekraïense president … kon zo uit een maffiafilm komen uit de jaren vijftig. De hoge generaals en regeringsfunctionarissen in Kiev waren boos over wat zij zagen als Zelensky’s hebzucht, zo vertelde Burns de Oekraïense president, omdat ‘hij een groter deel van het afgeroomde geld nam dan wat naar de generaals ging’.”

Omwille van de druk ontsloeg Zelensky tien dagen na de ontmoeting tien van de meest opzichtige generaals en hoge ambtenaren op de lijst. “De tien die hij ontsloeg, schepten schaamteloos op over het geld dat ze hadden – ze reden rond in Kiev in hun nieuwe Mercedes,” wist de informatiebron aan Hersh te vertellen. Volgens de ambtenaar in Washington voldeed deze actie niet.

Benieuwd of de mainstream media over deze onthullingen zullen berichten. Toen Hersh in februari de rol van de VS in het opblazen van de pijpleiding blootlegde probeerden zij dit eerst te verzwijgen.

Toen dat niet meer lukte trokken ze alle registers open om de onthulling van Hersh te discrediteren op basis van een tegenversie, waarin Oekraïners achter de aanslag zouden zitten. Ondertussen is die tegenversie door een artikel in de Washington Post deskundig van tafel geveegd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!