Foto/ Balkan war: Serbian decontamination team removing the ‘jacket’ of a 30mm DU round at Borovac in 2007. Contaminated materials and soil from the site were removed to the Vinca Nuclear Institute near Belgrade for vacuum packing and indefinite storage in their low-level waste repository.
Opinie - prof. Manfred Mohr

Verenigd Koninkrijk levert munitie met verarmd uranium aan Oekraïne

Het Britse Ministerie van Defensie bevestigde pp 20 maart 2023 dat het VK samen met Challenger 2-tanks ook munitie met verarmd uranium (DU) zal leveren aan Oekraïne. Het ICBUW (International Coalition for a ban on (depleted) uranium weapons) veroordeelt ten stelligste deze levering van Britse munitie met verarmd uranium aan Oekraïne

maandag 27 maart 2023 19:06
Spread the love

 

Op 20 maart 2023 werd door het Britse Ministerie van Defensie bevestigd dat het VK samen met Challenger 2-tanks ook munitie met verarmd uranium (DU) zal leveren aan Oekraïne. Volgens CEOBS (Conflict and Environment Observatory) gaat het hier over CHARM3-kogels (L27A1 APFSDS)  die momenteel niet meer in productie zijn.

In februari publiceerde ICBUW in een extra nieuwsbrief een lijst met wapensystemen en munitie, die mogelijks zouden geleverd worden aan Oekraïne. De Challenger 2-tanks komen voor in deze lijst. De levering voor inzet in de oorlog in Oekraïne is nu officieel bevestigd.   

ICBUW betreurt ten zeerste en veroordeelt het besluit van de Britse regering om deze wapens te leveren aan Oekraïne. En veroordeelt het gebruik van elk wapensysteem en munitie met verarmd uranium door alle betrokken partijen.

Het is aangetoond dat het gebruik van VU-munitie blijvende schade toebrengt aan de gezondheid van mensen die in besmette gebieden wonen. Militair personeel en hulpverleners worden eveneens blootgesteld aan gezondheidsrisico’s. Bovendien treedt langdurige milieuschade op, waaronder grondwaterverontreiniging. De levering van CHARM3-munitie vormt extra risico’s omdat de vervaldatum van deze munitie 2015 is.

ICBUW veroordeelt eveneens het gebruik van munitie met verarmd uranium door het Russische leger. GICHD  (Genève International Centre for Humanitarian Demining) schreef een rapport in 2022 waarin het gebruik van munitie 3BM32 “Vant” door Rusland werd bevestigd.  De media bericht over de levering van  de modernere 3BM60 “Svinets-2” -munitie door Rusland voor het slagveld. 

De uitspraak van president Poetin over een “gepaste reactie” op de Britse leveringen van de wapens met “nucleaire componenten” was verrassend. Rusland spreekt van een mogelijke “nucleaire botsing” (Shoigu) of het “gebruik van vuile atoombommen” in de vorm van verarmd uranium munitie (Gavrilov). Verarmd uranium projectielen zijn geen kernwapens, maar conventionele wapens die chemisch toxisch en radio actief zijn. 

Het gebruik van verarmd uranium wordt in het politieke discours misbruikt.  Wat vast staat is dat gebruik van verarmd uranium tot besmetting van het milieu leidt met gevolgen voor de gezondheid van alle levende wezens die in besmette gebieden wonen en leven.

ICBUW blijft het leveren en gebruik van militair materieel en munitie dat verarmd uranium bevat, opvolgen. Samen met ngo’s in Oekraïne startte ICBUW een project om de bevolking te informeren en te beschermen, door besmette gebieden te markeren en waar mogelijk te ontsmetten.

 

Prof. Manfred Mohr is voorzitter van ICBUW Duitsland – vertaald door Ria Verjauw – ICBUW woordvoerder

 

Meer info: www.icbuw.eu

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!