Twee oorlogsmisdadigers plannen de grootste massamoord sinds WOII. Foto: whitehouse.gov/Public Domain
Mediakritiek, Analyse -

Hier vind je ons volledig dossier over 20 jaar oorlog tegen Irak

Naast een algemeen overzicht bood Dirk Adriaensens in deze vijf artikels de context en de feiten die de grote media u besparen. De oorlog tegen Irak was een bezetting van een soeverein land, die als 'militaire operatie werd gecamoufleerd en vanaf dag één het Iraakse volk tot legitieme gewapende zelfverdediging heeft gedreven. Lees hier de in de mainstream ontbrekende puzzelstukken.

vrijdag 24 maart 2023 09:29
Spread the love

 

Het editoriaal 19 maart 2023: begin van een invasie die tot 20 jaar later en soeverein volk terroriseert zette de toon. Terwijl een andere invasie dood en vernieling zaait in Oekraïne en de oorlogsmisdaden daar terecht worden aangeklaagd, blijven de westerse media blind voor een nog grotere, even misdadige invasie, 20 jaar nadat ze begon, net als voor de oorlogsmisdaden die daar in onze naam werden begaan. Waarom? De daders staan in Irak aan ‘onze’ kant…

Dirk Adriaensens heeft sinds de eerste dag van DeWereldMorgen.be in maart 2010 met de regelmaat van de klok artikels geplaatst waarin hij de gruwel van de bezetting van Irak blootlegde. Dit is zijn overzicht van de voorbije 20 jaar:

Een van de duizenden door VS-bommen vernielde dorpen in Irak. Foto: Kurdee2130/CC BY-SA 4:0

Reeds 40.000 maal gelezen en stijgend, 20 jaar geleden op 19 maart 2023 begon de illegale invasie van Irak. Iedereen die deelnam aan deze invasie en bezetting moet ter verantwoording worden geroepen voor de miljoenen doden en voor vernietiging van de economische en sociale structuren van dit land, zijn historische verleden, zijn gezondheidszorg, zijn onderwijs… Dit was niet ‘een tragische vergissing’, dit was een misdaad tegen de mensheid.

 

 

De bewijzen… Foto: USGov/Public Domain

Irak 20 jaar later: oorlogspropaganda en de jacht op onafhankelijke journalisten. Vanaf de eerste dag hebben de grote Westerse media de gruwel van de invasie en de bezetting van Irak genegeerd of verkeerd afgebeeld. Zelfs collega-journalisten werden door hen in de steek gelaten, terwijl zij in Irak door het bezettingsleger werden vermoord. Hun collega die de bewijzen van oorlogsmisdaden publiceerde wacht op zijn uitlevering aan de VS voor spionage, zonder dat de media daartegen protesteren.

 

Olie… Foto: US Navy/Public Domain

Irak na de invasie: Westerse plundering van de Iraakse olie. De oliecontracten die werden afgesloten na de invasie zijn een ondoorzichtig kluwen van complexe constructies, geheime onderhandelingen, omkoping en corruptie, het niet openbaar maken en wijzigen van contracten. Eén ding staat vast: Irak werd geplunderd en is de controle over zijn olie kwijt.

 

 

 

Massale protesten, genegeerd door de media hier…

Gerechtvaardigd Iraaks verzet tegen de bezetters van hun land. Het verzet van de Iraakse bevolking tegen de bezetting door de VS, Groot-Brittannië en een aantal kleinere deelnemers was volledig gerechtvaardigd volgens het internationaal recht. Dat verzet werd door onze media systematisch verkeerd weergegeven in lijn met de drogredenen die door de bezetters werden gegeven om de bezetting verder te zetten.

 

 

1 miljoen dode kinderen: “Het was het waard”. Screenshot YouTube

Irak: de gevolgen van oorlog en bezetting tot vandaag. In deze analyse gaat Dirk Adriaensens dieper in op de sociale, maatschappelijke gevolgen van de invasie en de bezetting van Irak door de VS en Groot-Brittannië, gevolgen die tot vandaag doorwerken. Cijfermateriaal dat een gruwelijke misdaad tegen de mensheid blootlegt, niet dat de mainstream media daar aandacht voor hadden/hebben.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!