Situatie aan aanmeldcentrum Klein Kasteeltje te Brussel op 9 maart 2022 door oorlog in Oekraïne. Bron: Elias Van Dingenen
Stop Opvangcrisis

Bezetting toekomstig crisiscentrum : overwinning voor de 70 bewoners, 2400 asielzoekers nog steeds op straat

De vrederechter heeft beslist: de 70 bezetters van het toekomstige nationaal crisiscentrum zullen worden opgevangen door Fedasil. Zij krijgen een plaats toegewezen of direct in het netwerk van Fedasil of in het regionale opvangnetwerk in afwachting van een plaats bij Fedasil.

donderdag 23 maart 2023 14:13
Spread the love

 

Voor de asielzoekers die sinds zondag 12 maart het toekomstige crisiscentrum bezetten is dit een grote overwinning. Eerder weigerden zij een aanbod tot noodopvang door het gewest omdat er geen garantie was dat deze opvang langer dan 28 dagen zou duren. De remediëringsprocedure van de vrederechter heeft ervoor gezorgd dat de federale overheid nu wel deze garantie geeft. De asielzoekers hebben daarom besloten het aanbod van de Regie der Gebouwen, die de federale overheid vertegenwoordigt in deze zaak, te accepteren.

“Voor ons is dit het einde van een lijdensweg. Maar er zijn nog 2.400 andere asielzoekers waarvan de rechten nog steeds geschonden worden. Ik heb vrienden buiten die het niet meer aankunnen. Hun mentale en fysieke gezondheid gaat achteruit. Ik hoop dat onze overwinning ook voor hen een oplossing kan bieden”, zegt Mohamed, bewoner van het federale gebouw. Ook het collectief “Stop opvangcrisis” is blij met de overwinning maar zet de campagne niet stop: “Zolang asielzoekers bij hun aankomst systematisch op straat worden gezet, zullen er nieuwe tentenkampen ontstaan en gebouwen worden geopend. De strijd zal doorgaan tot de Belgische regering haar eigen wetten respecteert. Deze overwinning motiveert ons om door te gaan”, zegt Sacha van het steuncollectief.

Het collectief wijst er op dat de federale overheid nog over vele instrumenten beschikt om deze “opvangcrisis” aan te pakken, onder andere door de federale fase van het crisisbeheer te activeren. Dit maakt het mogelijk om leegstaande gebouwen en personeel op te vorderen. Daarnaast zijn er nog tal van andere maatregelen die de overheid kan nemen en die
in september door een vijftigtal Belgische organisaties werden opgesomd.

Het collectief “Stop de opvangcrisis” organiseert zondag 26 maart om 13:30 uur een manifestatie voor het bezette gebouw van het federale gebouw, Albert II-laan 9, 1210 Sint-Joost, om dit nieuws te vieren en om na te denken over het vervolg van de campagne.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!