Bron: Pixabay
IPS

Klimaat maakt koffie schaarser en duurder

Klimaatomstandigheden die de koffieoogsten negatief beïnvloeden, komen de laatste veertig jaar steeds vaker voor. Dat zet ons kopje koffie behoorlijk onder druk, stellen Australische onderzoekers.

vrijdag 10 maart 2023 11:15
Spread the love

 

Koffieplanten zijn erg gevoelig voor veranderingen in de klimatologische omstandigheden. Steeds vaker blijkt dan ook dat die omstandigheden de opbrengsten uit de koffiesector doen afnemen. Dat zegt nieuw onderzoek in het tijdschrift PlosClimate.

Stijgende temperaturen waarmee we vandaag te maken hebben, zullen leiden tot “aanhoudende systemische schokken” voor de wereldwijde koffieproductie, concluderen de wetenschappers. Het gevolg? Koffie zal schaarser en duurder worden.

Koffieproducerende landen

De onderzoekers analyseerden de gevolgen van klimaatfactoren zoals temperatuur, regenval en vochtigheid in de twaalf belangrijkste koffieproducerende landen wereldwijd tussen 1980 en 2020.

Ze bekeken in totaal zes belangrijke klimatologische omstandigheden die de koffieoogst kunnen beïnvloeden. Uit de studie blijkt dat de frequentie van voor koffie “gevaarlijke” klimaatomstandigheden in die periode in elke onderzochte regio is toegenomen. Vijf van de zes gevaarlijkste jaren vonden plaats tussen 2010 en 2020.

Volgens de auteurs is het natuurlijke weerfenomeen El Niño er met name verantwoordelijk voor dat klimaatgebeurtenissen extremer worden, zowel wereldwijd als regionaal. Maar ze zeggen ook dat “uit de prognoses voor klimaatverandering blijkt dat de temperaturen in de tropen waarschijnlijk zullen blijven stijgen. We stellen dan ook dat de koffieproductie kan rekenen op aanhoudende systemische schokken als reactie op het klimaat.”

Meer misoogsten

Volgens de auteurs loopt de wereldwijde koffieproductie sinds 1980 steeds meer risico op gesynchroniseerde misoogsten. “Die worden veroorzaakt door klimaatrisico’s die meerdere belangrijke koffieproducerende gebieden tegelijk treffen.”

De twaalf grootste koffielanden zijn nu nog goed voor ongeveer 90 procent van de wereldproductie. Daartoe behoren onder meer Brazilië, Colombia, Peru, Mexico, Oeganda, Ethiopië, Vietnam en Indonesië. Daar groeien vooral de door ons goed gesmaakte koffievariëteiten Arabica en Robusta.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!