Bron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Interview -

Akkoord over opvang vluchtelingen: “Grondrechten worden afgebouwd”

De Federale Regering heeft een akkoord bereikt over de opvang van vluchtelingen. De Opvangwet wordt aangepast, afgewezen asielzoekers zullen sneller weggestuurd worden. Er komen strengere regels voor gezinshereniging. Daarnaast komen er ook 700 nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers in containers. We vroegen Marie Doutrepont, advocate bij Progress Lawyers Network, wat dit akkoord betekent voor de vluchtelingen in ons land.

donderdag 9 maart 2023 16:50
Spread the love

 

“Ik ben blij met elke nieuwe plaats die gecreëerd wordt, zelfs al is dat in een container. Hoewel ik enkel kan hopen dat men daar geen oplossing voor de langere termijn in ziet. Mensen jarenlang in containers huisvesten, dat zie ik niet zitten. De nieuwe plaatsen die men voorziet, zullen er wel pas binnen één jaar zijn. Wat noodopvang betreft, wordt er niets gedaan. De mensen die in kraakpanden verblijven, of in tentjes langs het kanaal in Brussel? Er wordt niet naar hen omgekeken. Ze krijgen nog geen kop koffie van de regering.”

“Staatssecretaris De Moor zegt dat ze achterpoortjes in de wet wil sluiten. Nu, het kan aan mij liggen, maar ik zie eigenlijk geen achterpoortjes waarmee asielzoekers hun procedure zouden rekken. Wat er wel is, zijn situaties zoals die van de Afghaanse mannen. Die worden niet beschermd in ons land, maar we sturen ze ook niet terug naar Afghanistan. Die mensen krijgen bij ons geen werkvergunning. Daardoor blijven ze hangen in asielcentra. Dat frustreert hen ook natuurlijk. Het zijn geen profiteurs, ze kunnen en willen bijdragen aan onze maatschappij.”

Bébé-papiers

“Er zou een apart verblijfsrecht komen voor ouders van minderjarige vluchtelingen. Maar dit blijkt te gaan over een oude regeling die een jaar of drie geleden is afgeschaft. Deze maatregel is dus niets nieuws maar een terugkeer naar wat er al was. Vaders zullen een band met hun kind moeten aantonen. Dat vind ik, als feminist, problematisch, want de wet gaat er dus van uit dat het in principe de moeders zijn die voor hun kinderen moeten zorgen.”

“De staatssecretaris zegt dat ze het probleem van de bébé-papiers aanpakt, kinderen die enkel verwekt of erkend zouden worden, zodat de ouders hier aan papieren kunnen komen. Maar dat gebeurt nauwelijks. Die bébé-papiers worden erbij gesleurd om politiek stemming te maken, en om de fundamentele rechten van vluchtelingen af te bouwen.”

Terugkeercoach

“Wie onder de Dublin-conventie valt, zal sneller teruggestuurd worden naar het EU-land waar ze het eerst aankwamen. Het centrum op de luchthaven in Zaventem wordt nog verder afgebouwd. Ook dat vind ik een afbouw van rechten. Die vluchtelingen zullen nauwelijks nog met een advocaat kunnen spreken.”

“Ten slotte belooft de staatssecretaris ook nog dat wie teruggestuurd wordt, begeleid zal worden door een terugkeer-coach. Daar zou je een sterke invulling aan kunnen geven, als je echt luistert naar de vluchteling en helpt waar het nodig is. Maar coaches die afgerekend worden op het aantal vluchtelingen dat ze kunnen terugsturen, dat is een ander verhaal. In de gesloten centra vind je al zulke coaches, en wat zij met de vluchtelingen doen, vind ik brainwashing. Ze willen de mensen gewoon ontmoedigen tot ze het opgeven.”

“We vangen nog altijd minder vluchtelingen op dan in 2011. Toch is er een opvangcrisis. Het stoort mij vooral ook dat over de vluchtelingen enkel als een probleem wordt gesproken. Het zijn mensen die willen werken, en hun leven bij ons willen opbouwen. Vang ze nu behoorlijk op, dan kunnen ze beginnen bijdragen aan onze maatschappij.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!