Zware celstraffen voor Egyptische activisten op “terreurproces”

woensdag 8 maart 2023 18:23
Spread the love

De verdachten werden in 2018 gearresteerd tijdens een overheidscampagne waarbij volgens mensenrechtenorganisaties politieke tegenstanders geviseerd werden.

Verschillende juristen actief bij mensenrechtenorganisaties hebben zondag celstraffen gekregen gaande van vijf tot vijftien jaar. De vonnissen werden uitgesproken door een speciale rechtbank, waardoor er geen mogelijkheid tot beroep is.

Twee mensenrechtenadvocaten, Ezzat, Ghoniem en Mohamed Abu Horarira, werden elk veroordeeld tot vijftien jaar cel. Ze werden schuldig bevonden aan het lidmaatschap en financiering van een terroristische organisatie. In werkelijkheid zijn ze veroordeeld omdat ze relaties onderhouden met de islamistische beweging de Moslimbroederschap, zegt het Egyptisch Initiatief voor Persoonlijke Vrijheden (EIPR), een van de grootste mensenrechtenorganisaties van het land.

Geen eerlijk proces

De Moslimbroederschap van voormalig president Mohamed Morsi had de nationale verkiezingen gewonnen nadat dictator Hosni Mubarak verdreven was door de protesten van de Arabische Lente.

Morsi werd op zijn beurt echter tot aftreden gedwongen na massaprotesten tegen zijn eenjarig bewind. Egypte bestempelde de Moslimbroederschap vervolgens als een “terroristische organisatie”.

“Het onrechtvaardige proces weerspiegelt de bestraffende en wraakzuchtige aanpak van de Egyptische regering ten opzichte van de mensenrechtenverdedigers van het land”, zegt EIPR in een reactie op het vonnis.

Volgens de organisatie voldoet de speciale rechtbank niet aan de criteria om een eerlijk proces te kunnen voeren en heeft ze de reputatie om “vreedzame burgers, waaronder politici, mensenrechtenactivisten en journalisten, ten onrechte te veroordelen”.

Ook Amnesty International spreekt van een “grove schending van het recht op een eerlijk proces”. De beklaagden zijn volgens Amnesty “onderworpen aan een litanie van mensenrechtenschendingen”.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!