Foto: Jelle Goossens

“We zijn gechoqueerd toen we hoorden dat het om alle Delhaize-winkels gaat”

Deze ochtend kondigde de Delhaize aan dat alle 128 winkels in België die nog beheerd worden door de keten zullen overgedragen worden aan zelfstandige uitbaters. Het gaat in totaal om 9000 personeelsleden. In heel wat winkels braken vandaag spontane acties uit. Het personeel heeft schrik dat er beknibbeld zal worden in hun loon - en arbeidswaarden. We vroegen Kristel Van Damme, de sectorverantwoordelijke distributie bij de christelijke vakbond ACV Puls om reactie op deze aankondiging.

dinsdag 7 maart 2023 15:55
Spread the love

 

Kristel Van Damme: “We zijn gechoqueerd toen we hoorden dat het om alle Delhaize-winkels gaat. Zowel de winkels die goed draaien als de winkels die het minder goed doen. We hebben dat niet zien aankomen.”  

“Bij overname door een franchise komen ze bij kleine zelfstandigen terecht en daar zijn de loon- en arbeidsvoorwaarden veel minder gunstig dan bij de supermarkten. In principe neemt de nieuwe eigenaar de loon- en arbeidsvoorwaarden van het bestaand personeel over maar we hebben gezien bij gelijkaardige overnames zoals bij de Metro-winkels dat men de werknemers individueel onder druk zet om andere loon- en arbeidsvoorwaarden te accepteren. Het is daarnaast ook gewoon moeilijk om in een winkel te verantwoorden dat de ene medewerker meer verdient dan de andere voor hetzelfde werk.”

“Ook de hele grote Delhaizes met veel personeel worden gefranchised en dat verwondert ons wel, want welke franchisenemer durft zulke mastodonten-winkels op zich te nemen. Dat is geen evidentie. Tenzij ze een grote groep voor ogen hebben. Zo heeft de groep van Peter Schoovers een aantal Delhaizes onder hun beheer. We denken dat er hier misschien ook een gelijkaardig plan is. Dat ze een grote groep achter de hand hebben die de grote winkels onder hun beheer nemen.

2,5 miljard euro winst 

“Het concern Ahold Delhaize heeft vorig jaar inderdaad 2,5 miljard euro winst geboekt en toch nemen ze deze beslissing.  Het is wel zo dat de Delhaize-winkels het net iets moeilijker deden op een markt waar een Albert Heijn en een Jumbo zijn bijgekomen. Albert Heijn is een label op zich dat het goed deed. De groep Ahold Delhaize heeft zichzelf zo wel in de voet geschoten. En nu betaalt het personeel de prijs. De aandeelhouders daarentegen zullen effectief nog rijker worden.”

“Op sectorniveau vragen we een stop op meer supermarktketens. Er zijn meer dan genoeg en zelfs teveel supermarkten in België. We willen niet dat er nog nieuwe concurrenten op de markt komen die de loon- en arbeidsvoorwaarden omlaag halen. En daarnaast vragen we ook één paritair comité, zodat winkelbedienden die hetzelfde doen zowel bij de franchise als bij de geïntegreerde winkels, ook hetzelfde verdienen. Op bedrijfsniveau kunnen we dit niet aanvaarden en willen we er alles aan doen om te proberen de beslissing terug te draaien.

Spontane actie

“Op dit moment zijn er kleine spontane acties hier en daar die we uiteraard ondersteunen. De komende dagen zullen we samenzitten met de collega’s en militanten van het gemeenschappelijk vakbondsfront en kijken welke strategie we gaan uitwerken.”  

“Dit is voor ons als sector een zware opdoffer. We moeten daarvan zelf eerst bekomen en daarna kijken hoe we het personeel goed kunnen bijstaan. Het gaat om de toekomst van 9.000 mensen,” besluit Kristel Van Damme.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!