Actieweek in openbare sector: vakbonden eisen meer investeringen en eerlijk pensioen

De openbare diensten staan onder druk van besparingen en gebrek aan investeringen. Daarom organiseren de vakbonden een actieweek, met op vrijdag een staking in het openbaar vervoer.

maandag 6 maart 2023 12:28
Spread the love

 

De socialistische vakbond ABVV noemt de openbare diensten de eerste en voornaamste factor van koopkracht voor de burger. Onderwijs, openbaar vervoer, afvalophaling, kinderopvang, gemeentelijke diensten … ze zijn als het ware een vermogen voor wie zelf geen vermogen heeft. Een mechanisme van herverdeling van rijkdom en van de strijd tegen armoede en ongelijkheden.

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten schuift 3 eisen naar voren. Ze stelt dat de hoge werkdruk ziek maakt en wil meer investeringen in personeel. Daarnaast wil de vakbond een eerlijk pensioen voor wie bij de overheid werkt. De pensioenen zijn de laatste jaren hervormd, waardoor ambtenaren drie jaar langer moeten werken en het pensioenbedrag 13 procent lager ligt. Ten derde wil ACV Openbare Diensten sterk sociaal overleg in de sector.

De échte wijzen

Vandaag, maandag 6 maart, zullen de vakbonden in de eerste plaats informeren met flyers. Op woensdag 8 maart nemen de werknemers van de openbare diensten deel aan de acties in het kader van de internationale vrouwendag. Op vrijdag 10 maart is er een grote staking bij De Lijn en de NMBS.

In het onderwijs richten de vakbonden zich vooral op informeren. Ze organiseren vergaderingen van één uur, waarin het personeel in discussie zal gaan over de onderwijskwaliteit, het lerarentekort en de hervorming van het statuut van het onderwijspersoneel. Verwijzend naar de zogenaamde ‘commissie van wijzen’ die de dalende onderwijskwaliteit een halt moet toeroepen, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale COC: “Voor ons zijn de onderwijspersoneelsleden de échte wijzen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!