Foto: Rahma Igeh
Fotoreportage -

Het Groot Verzet tegen extreemrechts

Op de Groenplaats in Antwerpen vormden verschillende groeperingen, waaronder vakbonden, studenten en politieke bewegingen een menselijke driehoek op de koude namiddag van dinsdag 28 februari om de verrechtsing in de maatschappij tegen te gaan. Met de steun van burgerorganisatie Hart boven Hard vond deze eerste actie van de campagne ‘Het Groot Verzet’ plaats, met als doel een solidaire samenleving te bevorderen. Een kleine fotoreportage en enkele mensen leggen uit waarom Het Groot Verzet tegen extreemrechts zo belangrijk is.

donderdag 2 maart 2023 23:37
Spread the love

 

“We zijn met Hart boven Hard een jaar geleden begonnen met het opvangen en verzamelen van signalen binnen het middenveld over allerlei zaken waar mensen zich zorgen over maken, en dat gaat heel breed. Zorgen over verarming, armoede-organisaties die zeggen dat mensen het niet meer trekken.”

“Voorheen trokken ze het al niet, maar nu wordt het gewoon onmogelijk door het stuk maand dat nog overschiet op het einde van uw loon. Daarnaast ook racisme. Anti-racisme-organisaties zeiden: we weten gewoon niet meer waar te beginnen. Er komt geen eind aan racisme, het wordt steeds ‘normaler’.’

‘En ook seksisme. En homofobie. Noem maar op. Tegelijk ook nog de aanval op het middenveld dat probeert die miserie een beetje op te soppen voor mensen.’

‘Dus allemaal samen waren wij met heel veel mensen die zeiden: op deze manier kan het niet verder,” zegt Sarah Scheepers, woordvoerster van Hart boven Hard, in haar toespraak tijdens de actie.

Foto: Rahma Igeh

Foto: Rahma Igeh

“Ik ben hier omdat ik zelf een student ben in Antwerpen en extreemrechts is echt een bedreiging voor de samenleving, maar ook voor onze vrije meningsuiting en daarboven ook voor de universiteiten en alle hogescholen in ons land.”

“Een tijdje geleden is er een professor van de universiteit bedreigd door een extreemrechts persoon. Dit kan echt niet zo verder. We gaan heel veel moeten strijden tegen extreemrechts om dit te kunnen tegenhouden”, concludeert studente Mie Verschooten van UAntwerpen tijdens de actie.

Foto: Rahma Igeh

Foto: Rahma Igeh

“Ik werk voor het ACV en eigenlijk alle vakbonden hier aanwezig bij Het Groot Verzet omdat je als vakbond voor alle werknemers opkomt. Of ze nu werk hebben, geen werk hebben, of welke kleur ze ook hebben. En dat staat door extreemrechts en door heel die verrechtsing heel zwaar onder druk,” aldus Filip Devriendt van ACV.

Foto: Rahma Igeh

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!