Groot experiment vierdaagse werkweek overweldigend succes: 91 procent van bedrijven gaat ermee door

Een grootschalig experiment met een vierdaagse werkweek in het Verenigd Koninkrijk blijkt een enorm succes. Een grote meerderheid van werkgevers en werknemers zal de regeling behouden. Het welzijn van de werknemers ging er namelijk sterk op vooruit, met behoud van de productiviteit.

woensdag 22 februari 2023 14:00
Spread the love

In juni 2022 hebben 61 bedrijven en organisaties de arbeidstijd voor al hun personeel met 20 procent verminderd gedurende zes maanden, zonder loonsvermindering.

Bijna 3000 werknemers namen deel aan het proefproject, dat werd georganiseerd door de belangengroep 4 Day Week Global, in samenwerking met onderzoekers van Boston College en de Universiteit van Cambridge. De overgrote meerderheid van de bedrijven behield ook de doelstellingen voor voltijdse productiviteit.

Minder stress en uitval

Op maandag werden de resultaten bekendgemaakt. Het aantal stress- en ziektegevallen onder het personeel was aanzienlijk gedaald: 71 procent van de werknemers gaf aan minder last te hebben van burn-outgevoelens en 39 procent zei minder gestrest te zijn dan aan het begin van het project.

Het aantal ziektedagen daalde met 65 procent en het aantal personeelsleden dat de bedrijven verliet met 57 procent, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De bedrijfsinkomsten veranderden nauwelijks tijdens de proefperiode en stegen gemiddeld zelfs met 1,4 procent.

In een verslag dat aan het Britse parlement werd voorgelegd, zeiden 56 van de 61 deelnemende bedrijven dat ze van plan zijn door te gaan met de vierdaagse werkweek na het einde van het proefproject. 18 bedrijven engageerden zich om de verandering permanent door te voeren.

Levensonderhoud

“Veel medewerkers waren erop gebrand om zelf op zoek te gaan naar efficiëntiewinsten. Lange vergaderingen met te veel mensen werden ingekort of helemaal geschrapt. Werknemers waren veel minder geneigd om tijd te doden en gingen actief op zoek naar mechanismen die hun productiviteit verbeterden”, zo verklaart Brendan Burchell, die het onderzoek voor de Universiteit van Cambridge leidde, hoe de productiviteit op peil bleef met minder werkuren.

Toen werknemers werd gevraagd hoe ze de extra vrije tijd gebruikten, was veruit het populairste antwoord “levensonderhoud”. Ze deden boodschappen of belangrijke huishoudelijke taken. Daardoor konden ze op zaterdag en zondag daadwerkelijk rust nemen en tijd maken voor recreatie en familie.

Voor ouders van jonge kinderen betekende een midweekse vrije dag een besparing op de kosten voor kinderopvang, of gewoon wat welkome tijd voor zichzelf. Alle deelnemers gaven aan dat ze meer activiteiten deden die ze leuk vonden: van sport tot koken, van muziek maken tot vrijwilligerswerk. Sommigen ontwikkelden nieuwe interesses, terwijl anderen de tijd gebruikten om opleidingen te volgen.

“Wanneer je beseft dat die dag je in staat heeft gesteld om ontspannen en uitgerust te zijn, en klaar om er absoluut voor te gaan op die andere vier dagen, zie je in dat teruggaan naar werken op vrijdag echt verkeerd zou voelen – stom zelfs”, zegt de ceo van een deelnemend consultancybedrijf.

“Als we het vragen aan de werkgevers, zijn veel van hen ervan overtuigd dat de vierdaagse werkweek er komt”, zegt Cambridge-onderzoeker Burchell. “Een vierdaagse werkweek betekent voor zoveel mensen een beter werk- en gezinsleven.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!