Bron: Pixabay

Oxfam: EU-lijst van belastingparadijzen blijft een totale blunder

Belinda Torres Leclercq 12:15 (2 uur geleden) aan Belinda Oxfam reactie 14 februari 2023 Oxfam: EU-lijst van belastingparadijzen blijft een totale blunder Vandaag hebben de Europese ministers van Financiën de EU-lijst van belastingparadijzen bijgewerkt. Zij voegden vier landen toe aan de zwarte lijst (Britse Maagdeneilanden, Costa Rica, de Marshalleilanden en Rusland), 3 aan de grijze lijst (Albanië, Aruba en Curaçao) en verwijderden vier landen (Barbados, Jamaica, Noord-Macedonië en Uruguay).

dinsdag 14 februari 2023 14:53
Spread the love

 

De rijkste 1 procent 54% van alle nieuwe rijkdom die in de afgelopen 10 jaar is gecreëerd in handen heeft gekregen en bijna twee derde van alle nieuwe rijkdom die sinds 2020 is gecreëerd. Deze explosie van rijkdom is ook te danken aan belastingparadijzen die de rijksten in staat stellen hun belastingverplichtingen te ontlopen. Dat blijkt uit een rapport dat Oxfam dit jaar uitbracht: Survival of the richest.

In een reactie zei Chiara Putaturo,  EU-belastingdeskundige voor Oxfam:

“Belastingparadijzen hebben miljardairs geholpen om hun vermogen in de afgelopen tien jaar te verdubbelen en dragen ertoe bij dat bedrijven enorme overwinsten binnenhalen. Met deze schertslijst blijft de EU de superrijken en winstmakers toestaan om hun fortuin weg te sluizen, terwijl gewone mensen worstelen met dagelijkse kosten.”

“De EU-lijst van belastingparadijzen blijft een totale blunder. Niet alleen zijn landen met een nultarief voor de vennootschapsbelasting, zoals Bermuda en de Kaaimaneilanden, van de lijst gehaald, maar ook belastingparadijzen in de EU, zoals Luxemburg, hoewel dat een van de schadelijkste belastingparadijzen ter wereld is.

“Ook een rechtsgebied als Dubai staat niet op de lijst, hoewel we weten dat Dubai voor België een spil is van financiële criminaliteit en belastingontduiking is. Onlangs publiceerde het Rekenhof een verslag waarin werd gewezen op het onvermogen van België om de belastingparadijzen doeltreffend te bestrijden en op het gebrek aan middelen van de belastingadministratie om deze opdracht uit te voeren. Een eerlijker belastingstelsel waarin iedereen zijn deel van de belastingen betaalt, kan nooit worden bereikt zonder een serieuze strijd tegen belastingparadijzen. België heeft de middelen om op zijn niveau op te treden,” aldus Julien Desiderio, belastingdeskundige bij Oxfam België.

“De lijstupdate is opnieuw een gemiste kans om een einde te maken aan belastingparadijzen en miljarden te recupereren om de kloof tussen de superrijken en de gewone burgers te overbruggen.”

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!