Foto: Extinction Rebellion
Scientist Rebellion (SR), Extinction Rebellion (XR), Stay Grounded

‘Your Luxury our Collapse’: Wetenschappers en burgers blokkeren privéjetlounges vanwege klimaatonrechtvaardigheid

"Make Polluters Pay!", roepen wetenschappers en klimaatactivisten die nu de ingang blokkeren van de Aviapartner Executive Lounge en de Luxaviation terminal, exclusieve faciliteiten voor de superrijken die met privéjets van en naar Brussel vliegen. 
Deze geweldloze actie maakt deel uit van een wereldwijde campagne waarin wordt geëist dat degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatnoodsituatie, stoppen met hun destructieve levensstijl.


maandag 13 februari 2023 19:03
Spread the love

 

Vandaag sloegen wetenschappers en burgeractivisten van Scientist Rebellion, Extinction Rebellion en Youth for Climate de handen ineen voor een geweldloze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid waarbij beide ingangen van de Aviapartner ExecuteJet lounge en de Luxaviation terminal werden geblokkeerd. Deze twee maatschappijen breiden hun wereldmarkt van het ene jaar op het andere uit, en maken recordwinsten in de luxe luchtvaart. Het protest benadrukt de dringende behoefte aan actie tegen klimaatonrechtvaardigheid en de onevenredige impact die de superrijken en bedrijven hebben op het milieu en op de sociale ongelijkheid.

Terwijl ExecutJet nog steeds bij hun klanten adverteert dat ze hen willen laten ‘genieten van totale gemoedsrust’ zijn er parodieën van privéjetreclames te zien op posters die hen eraan herinneren dat “Uw luxe onze ondergang is”. Met vaten en fietsen hebben activisten de aandacht gevestigd op de uitstoot van de rijke reizigers en hoe hun frivole levensstijl ons collectieve bestaan op deze planeet bedreigt.

Foto: Extinction Rebellion

Vandaag, aan de vooravond van Valentijnsdag, kent Brussel een piek van landende privéjets en professionals uit de luxe privéluchtvaart, grondafhandelaars, luchthavens en lobbyisten die bijeenkomen voor een driedaags evenement met de ‘best and brightest‘ uit de Europese sector en hun partners (TotalEnergies, AvFuel enz.). Terwijl mensen worstelen om hun autotank te vullen en hun energierekening te betalen, blijft kerosine – gebruikt door de luchtvaartindustrie – in de Europese Unie de enige niet-belaste brandstof. Bedrijven die betrokken zijn bij dit luxe vervoersmiddel en degenen die het zich kunnen veroorloven, dragen bij tot de groeiende welvaartskloof en produceren een onevenredige hoeveelheid koolstofemissies.

In het najaar van 2022 meldden de vier grote Belgische privéjet-maatschappijen (Luxaviation, Flying Group, ASL Group en The Aviation Factory) een grote toename van ongeveer 50.000 extra passagiers tussen 2021 en 2022. The Aviation Factory zag zijn omzet in 2022 minstens 45 miljoen euro bereiken, tegenover 23 miljoen euro in 2019. Mochten ze niet aan het overheidsinfuus worden gelegd, dan zouden kleine luchthavens die onderdak bieden aan privéjet-maatschappijen naar verluidt geld verliezen. L’Echo berichtte afgelopen december over de controversiële beslissing van de Vlaamse regering om drie van deze luchthavens open te houden en ze tegelijkertijd aan te moedigen zich te richten op luxe luchtvaart.

Foto: Extinction Rebellion

Superrijke jetsetters zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de vervuiling in de wereld, maar de gevolgen daarvan – zoals droogte, stijging van de voedselprijzen, onvoorspelbaar weer en stijging van de zeespiegel – worden vooral door de armsten gevoeld. Privéjets, een symbool van extreme rijkdom (min. 5.000 euro per vlieguur) stoten tot 20 keer meer koolstof per passagier uit dan commerciële vliegreizen, en zijn 50 keer meer vervuilend dan treinen.

The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft er eind jaren negentig op gewezen dat heffingen en belastingen op de luchtvaart twee belangrijke stimulansen zijn om de groei van vliegtuigemissies te beperken, samen met het stoppen van de uitbreiding van luchthavens. Verschillende volksvergaderingen hebben aanbevolen privé-jets te verbieden. In zijn toespraak op het World Economic Forum in januari benadrukte, VN-secretaris-generaal, António Guterres, de noodzaak om “een einde te maken aan de verslaving aan fossiele brandstoffen” en riep hij bedrijfsleiders op om tegen het einde van het jaar met concrete plannen te komen – bedrijven kunnen niet beweren dat zij inspanningen leveren als zij blijven investeren in nieuwe fossiele brandstoffen, of als zij emissies compenseren door middel van koolstofcredits.

‘Make them Pay’

Make Them Pay‘ is een campagne die Scientist Rebellion (SR), Extinction Rebellion (XR) en Stay Grounded samenbrengt om het klimaatonrecht van de luchtvaart aan te pakken. Burgers en wetenschappers uit de hele wereld hebben zich verenigd achter drie eisen: verbied privé-jets, belast frequent flyers en laat vervuilers betalen.

Foto: Extinction Rebellion

 

Meer info:

Meer informatie over de wereldwijde campagne ‘Make them pay’ is te vinden op http://makethempay.info/.

Het protest in Brussel wordt georganiseerd door Extinction Rebellion, Scientist Rebellion en Youth for Climate.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!