Afbeelding van Leonard Peltier in Detroit. Foto: Kenny/Salty Boatr/CC BY-SA 4:0

Amnesty International: “President Biden, laat Leonard Peltier vrij.”

Op 6 februari, de jaarlijkse Globale Day of Solidarity with Native American activist Leonard Peltier, herhaalt Amnesty International zijn oproep aan de VS-president om hem onmiddellijk gratie te verlenen. Op 6 februari 2023 begon het 48ste jaar gevangenschap voor Peltier, die altijd zijn onschuld heeft staande gehouden.

dinsdag 7 februari 2023 17:17
Spread the love

 

Van de 47 jaar gevangenschap die Leonard Peltier tot nu heeft doorstaan verbleef hij meerdere jaren in eenzame opsluiting. Dat gebeurde nooit om zogenaamde redenen van ‘slecht gedrag’, maar als strafmaatregel tegen de internationale campagne voor zijn vrijlating. Samen met Mumia Abu-Jamal is Leonard Peltier de meest bekende politiek gevangene in de VS.

Talrijke persoonlijkheden en organisaties voor de mensenrechten hebben de eerlijkheid van zijn proces in twijfel getrokken. Peltier zou schuldig zijn aan de moord op twee FBI-agenten op het reservaat van Pine Ridge. Daar werden nooit fysieke bewijzen voor gegeven. Beweerde bewijzen bleken onjuist te zijn, meerdere getuigen verklaarden achteraf te hebben getuigd onder bedreiging van zware celstraffen.

Affiche voor Leonard Peltier op een boekenbeurs in Durango, Spanje. Foto: Txeng Meng/CC BY-SA 2:0

Zijn twee beweerde mededaders waren in een eerder proces vrijgesproken op basis van wettige zelfverdediging. Leonard Peltier houdt tot vandaag zijn onschuld staande. De internationaal verdedigde stelling is dat Leonard Peltier werd geviseerd omwille van zijn leiderschap in de American Indian Movement, de beweging die opkwam tegen de repressie van het politie- en gerechtelijk apparaat tegen oorspronkelijke Amerikaanse volkeren.

Erika Guevara-Rosas, directeur Amnesty International voor de Amerika’s, legde op 6 februari volgende verklaring af: “6 februari is de dag dat Leonard Peltier zijn 48ste jaar gevangenschap begint. Hij werd veel te lang vastgehouden. Amnesty heeft altijd gesteld dat er ernstige problemen zijn met de eerlijkheid van het proces dat tot zijn veroordeling en gevangenschap leidde? Al zijn verzoeken tot parool (vrijlating op borgtocht, zonder uitspraak over zijn vonnis) werden geweigerd. Wij zijn zeer bezorgd over zijn afnemende gezondheid, waaronder herhaalde besmetting met COVID. President Biden moet hem onmiddellijk gratie1 verlenen.”

De advocaten van Peltier hebben in juli 2021 een nieuwe aanvraag ingediend voor presidentiële gratie. Amnesty International steunt deze aanvraag omwille van zijn huidige behandeling in de gevangenis en verslechterende gezondheid en dringt aan op een nieuw proces.

President Biden had eerder al beloofd gratie-aanvragen en omzetting van straffen te overwegen tijdens zijn mandaat, in plaats van op het einde van zijn mandaat, zoals meestal traditie is. Amnesty International roept president Biden op om Peltier gratie te verlenen om humanitaire redenen en als een zaak van elementaire gerechtigheid.

 

Lees ook:

Leonard Peltier, veertig jaar onschuldig gevangen

Verzwegen, niet vergeten: Mumia Abu-Jamal en Leonard Peltier

Politieke gevangenen in de VS? Hier is de lijst

Note:

1   Leonard Peltier werd door een federale rechtbank veroordeeld. De President en niet de gouverneur is dan rechtstreeks bevoegd om gratie te verlenen. Presidentiële gratie betekent geen kwijtschelding van schuld, enkel opschorting van de uitvoering van de strafmaat.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!