foto 11.be

Aardbeving Turkije en Syrië: 11.11.11 vraagt krachtige actie federale regering

Het dodentol van de aardbevingen in Turkije en Syrië loopt in een ijltempo op. Lokale ziekenhuizen zijn vernield of overvol. Er is dringend nood aan extra middelen om deze crisis de baas te kunnen volgens lokale ngo-reddingswerkers. 11.11.11 en lokale partner Basmeh & Zeitooneh vragen snelle en krachtige actie.

dinsdag 7 februari 2023 10:10
Spread the love

De aardbeving die in vijf landen te voelen was, leidde vooral tot een gigantische vernieling in het zuiden van Turkije en het Noordwesten van Syrië, waar enkele steden voor een kwart platliggen. De schokken richtten in het bijzonder zware schade aan in de regio rond het Turkse Gaziantep. Er is een nijpend tekort aan voedselpakketten, opvangplaatsen en brandstof voor de vrachtwagens die het puin verwijderen. Doordat deze ramp in putje winter valt, met op sommige plekken hevige sneeuwstormen, vragen de hulpdiensten ter plaatse ook extra verwarmingsmateriaal, dekens en matrassen. ​

“Onze lokale teams ​ zijn veilig, maar het trauma is erg groot. Mensen schuilen in moskeeën en scholen”, stelt 11.11.11-partner Basmeh & Zeitooneh. “De aardbeving sloeg toe terwijl de getroffen gebieden al te kampen hadden met extreme weersomstandigheden en temperaturen onder nul. Maximale ondersteuning is dus urgent.” ​

Basmeh & Zeitooneh schoot meteen in actie. Ze zette meteen reddingsacties op om slachtoffers vanonder het puin te halen en onderdak te bieden. Ook maakt ze gebruik van haar internationaal netwerk om de noden van de getroffen bevolking snel duidelijk te maken.

“De aardbeving sloeg toe terwijl de getroffen gebieden al te kampen hadden met extreme weersomstandigheden en temperaturen onder nul.” – 11.11.11-partner Basmeh & Zeitooneh

Volgens 11.11.11  geeft de aardbeving  nog een extra schok aan de al precaire situatie in Noord-Syrië. Het overgrote deel van de bevolking heeft daar namelijk nood aan humanitaire ondersteuning. Onder hen zijn miljoenen ontheemden in eigen land, waarvan bijna 2 miljoen mensen in vluchtelingenkampen verblijven. De VN stelde recent nog een plan op om Noord-Syriërs tegen de harde winter te beschermen. Dat voorstel viel echter op een koude steen. Eind 2022 ontbrak bijna de helft van het benodigde budget. ​

11.11.11 vraagt een snel en daadkrachtig antwoord op deze crisis. “De federale regering moet snel schakelen”, klinkt het. “Eerst en vooral moet het B-FAST team in actie schieten. Minister van ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez kan ook extra noodfondsen, zowel internationaal als Belgisch, vrijmaken ter ondersteuning van de getroffen slachtoffers. ”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!