Foto: Helenka Spanjer
Getuigenis - Simon Truwant

Waarom ik een nacht op straat sliep

maandag 6 februari 2023 17:23
Spread the love

 

Zaterdagavond gooide ik mijn Quechua-tent nog eens de lucht in. Niet op een festivalterrein, maar langs het kanaal in Brussel. Samen met dertig andere buurtbewoners van het Klein Kasteeltje sliep ik die nacht op straat uit solidariteit met de grote groepen vluchtelingen die dat noodgedwongen al maanden doen.

Brussel, de hoofdstad van Europa, telt momenteel een half dozijn van die vluchtelingenkampen. Het tentenkamp in mijn wijk is opgesteld op een brug die Brussel Stad en Molenbeek met elkaar verbindt, dus op een plek waar beide gemeentelijke administraties de verantwoordelijk op elkaar kunnen afschuiven. Jonge Afghaanse mannen die zijn gevlucht voor de Taliban wonen hier, bij ons, in verschrikkelijke omstandigheden.

Als buren willen wij een duidelijk signaal versturen dat we het fundamenteel oneens zijn met het huidige migratiebeleid in België, en het menselijke leed dat het veroorzaakt. Het is mensonterend. Het is illegaal. Het is leugenachtig. Het is illiberaal. Het is, met andere woorden, moreel, juridisch, sociaal én politiek verwerpelijk.

Volgens de Belgische en Europese wetgeving (en trouwens ook volgens het zo vaak genoemde regeerakkoord) hebben deze mensen recht op bed, bad en brood. De verantwoordelijke politici liegen echter voortdurend over het aantal vluchtelingen, hun legale statuten en de inspanningen die ze zelf leveren om deze crisis op te lossen. De Belgische overheid is omwille van haar falende opvangbeleid intussen reeds meer dan 700 keer veroordeeld door het Europees Mensenrechtenhof en meer dan 7.000 keer door de Belgische Arbeidsrechtbank, maar zij verwerpt deze veroordelingen. Daarmee ondermijnt ze de basis van onze rechtsstaat.

Wij waren ontroerd – en ikzelf ook verrast – door hoe hard onze buren zich gezien en erkend voelden door deze kleine actie. We waren ook erg blij met de ruime persaandacht. (Al dient het gezegd: onze actie haalde het journaal op RTBF, RTL (live), en BX1, maar niet in Vlaanderen). We hopen dat ‘Je voeux dormir avec toit‘ als inspiratie kan dienen en dat meer Belgische burgers ons zullen vervoegen in dit protest, op welke manier dan ook.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!