Foto: Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0
Opinie - BBTK

Genoeg is genoeg! Decathlon-werknemers eisen respect

Een deel van de ochtendploeg van het depot van Decathlon in Willebroek is vanmorgen niet aan de slag gegaan. Zij voeren actie tegen het complete gebrek aan sociaal overleg binnen het bedrijf. Dit is niet nieuw maar nu besliste de directie ook nog eens een jarenlange premie van 10 procent voor de werknemers van het depot te schrappen (in de winkels krijgen de werknemers die wel nog). De BBTK vraagt overleg maar dit wordt gewoon genegeerd. De directie komt zelfs niet naar het verzoeningsbureau. Genoeg is genoeg! De directie van Decathlon moet de spelregels respecteren.

maandag 6 februari 2023 17:46
Spread the love

Geen premie, geen toekomstvisie, geen overleg

Het personeel van Decathlon krijgt al jarenlang een premie van 10 procent op het loon. Vorig jaar kregen ze te horen dat deze niet meer zou worden toegekend. De directie nam deze beslissing eenzijdig en weigert elke poging tot overleg. Bovendien krijgt het personeel in de winkels de premie wel. Dat doet de geruchtenmolen over de toekomst van het depot alleen maar harder draaien.

Er circuleren namelijk al langer geruchten dat de directie het depot niet langer nodig vindt. De e-commerce activiteiten zouden afnemen en de directie zou daarom werknemers zoveel mogelijk buitenpesten. Werknemers worden lastig gevallen, ze krijgen nota’s en ook vakbondsafgevaardigden worden geviseerd door ze loon af te pakken. Het aantal vaste contracten neemt steeds verder af, nieuwe werknemers zijn vooral tijdelijk. Ook hierover weigert de directie elke vorm van overleg en gaan ze niet in op de legitieme vragen van het personeel.

De in België geijkte kanalen die hiervoor bestaan, zoals de toevlucht nemen tot de inspectiediensten of de verzoeningsbureaus in de schoot van de FOD Werk, doen het bedrijf op geen enkele manier bewegen tot het opzetten van een dialoog. Zomaar 10 procent loon afnemen was dan ook de belediging te veel. De werknemers pikken dit niet langer en voeren actie. Het is ook dankzij de medewerkers van het depot dat de winkels blijven draaien.

Het depot in Willebroek staat in voor de bevoorrading van het hele land. De BBTK eist dat de rechten van de werknemers gerespecteerd worden en dat er normaal sociaal overleg kan plaatsvinden. Aangezien de directie ook weigert naar het verzoeningsbureau te komen, roept de BBTK de politiek verantwoordelijke, de minister van Werk, op om het respect voor het sociaal overleg in ons land af te dwingen via de inspecties.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!